Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 21. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: mti - fotó: pixabay.com

A tehén lehet a legnagyobb emlős, ha folytatódik a nagytestű állatok ember okozta kihalása

A tehén lehet a legnagyobb emlős, ha folytatódik a nagytestű állatok ember okozta kihalása

Az ember kivándorlása Afrikából több tízezer évvel ezelőtt elpusztította a nagytestű emlősöket, ha ez a folyamat folytatódik, a tehén lehet néhány évszázadon belül a legnagyobb emlős a Földön

- figyelmeztettek tanulmányukban amerikai kutatók. A hominidák, köztük a neandervölgyi ember és rokonai elterjedése Afrikából egybeesett az olyan emlősök kihalásával, mint a mamut, a kardfogú tigris, az óriás tatu.

"Nagyon világos folyamatot fedezhetünk fel az állatok nagyság szerinti kihalásában, amely az emberfélék Afrikából való kivándorlása nyomán következett be" - mondta Felisa Smith, az Új-Mexikói Egyetem kutatója Science című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője a Reuters hírügynökségnek.

Az emberek a húsért vették célba ezeket az állatokat, miközben a kisebb testűek, köztük a rágcsálók megmenekültek - írták a kutatók tanulmányikban, amely 125 ezer éve tendenciáit elemezte.

Kimutatták például, hogy az ember megérkezése után Észak-Amerikában a szárazföldi emlősök átlagos testtömege 98 kilogrammról 7,6 kilogrammra zsugorodott.

"Ha a trend folytatódik, a maga 900 kilójával a házi tehén lehet a legnagyobb állatta Földön pár száz év múlva" - vélték a szakemberek.

Ez az olyan állatok kipusztulását jelentheti, mint az elefánt, a zsiráf vagy a víziló. Emlékeztettek arra, hogy márciusban elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Kenyában.

Más kutatók azonban megkérdőjelezik az elméletet, emlékeztetve a fajmegőrzési erőfeszítésekre. Thomas Brooks, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vezető kutatója nem tartja valószínűnek a folyamatot. Emlékeztetett arra, hogy más kutatások azt jelzik, éppen a nagytestű emlősök, mint az elefánt élveznek jobban védettséget a természetvédelmi területeken, és nem a kisebbek. A szervezet vörös listáján például nem szerepel a veszélyeztetett fajok között a tehénhez hasonló nagyságú afrikai bivaly vagy a barnamedve.

Címkék: állat, emlős, kihalás, tehén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.