Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2023. Október 16. 20:27, hétfő | Bulvár
Forrás: borsonline/web/zsuffa csaba

A szélhámosok köztünk járnak. Ez már bő száz éve is így volt. Freyler Mária Irma rövid története

A szélhámosok köztünk járnak. Ez már bő száz éve is így volt. Freyler Mária Irma rövid története

Freyler Mária Irma tehetségét és szépségét kihasználva bejárta Európát és bűncselekmények sorát követte el. Élete krimibe illő, ahol tudott ott lopott, csalt és hazudott.

A fiatal lányra hamar felfigyeltek, hiszen nem csak szépségével, de eszével is kitűnt a városban. 17 éves korára már három idegen nyelven beszélt – angolul, németül és franciául –, emellett pedig lovagolt és táncolt.

Nem bírt a vérével.Sokat nem váratott magára a karrierje, hisz a gyönyörű nők a fővárosban is kitűnnek. A Népszínház akkori igazgatója rögtön szerződtette ének- és tánckaros fellépőnek.

Mindeközben a nevét Tihanyi-Freylerre változtatta, hátha ezzel jobban el tudja magát adni. Az éjszakában pedig összejött Plutitsch Lajos takarékpénztárossal.

A férfi ajándékokkal halmozta el, hol csillogó ékszert, hol bundát vásárolt neki, de Mária nem nagyon bírt a vérével: Lajos egy este egy ágyban találta a barátnőjét és saját fiát.

Később Plutitsch nem tudni, milyen ügybe keveredett, mert egy nap minden előzmény nélkül fejbe lőtte magát. A haláleset miatt Máriát is kihallgatták, aki ezután inkább elhagyta az országot és Somossy Károly, az Orfeum akkori igazgatójának segítségével Bukarestbe szerződött.

Értékpapírokat hamisított
Habár a bukaresti Varieté színházban énekes-táncosnőként dolgozott, már Sztáray Irma grófnőnek adta ki magát. Az ékszerek minden bizonnyal hiányozhattak neki, mert az egyik társától lenyúlt egy értékes karperecet.

A lopásért a törvényszék 15 nap fogságra ítélte. Ám ez sem rettentette vissza, hogy újabb hazugságot találjon ki: azt állította, hogy Sturdza Demeter, későbbi román külügyminiszter vette feleségül.

Később Lembergbe költözött, ahol egy gyalogsági katonával élt három évig úgy, hogy a férfinek közben családja volt. Mária innen is továbbállt, 1900-ban, Bécsben Chlumetzky János báró házában panziót rendezett be.

A magyar ÁLHERCEGNŐ, aki végigfosztogatta Európát:

Itt sűrűn fordultak meg angol és amerikai üzletemberek, gavallérok.
Ahhoz, hogy pénzhez jusson, nem volt rest előkelőségekkel akár „szerelmi” viszonyt is kialakítani. A nagyobbnál nagyobb összegekhez hamis értékpapírokat állított ki, de az álcázott ékszerlopástól sem riadt vissza.
Utóbbi meghaladta a 100 ezer koronát.
Mire viszont kiderült minden csalás, az azóta Tihanyivá keresztelődött „grófnő” már Sopronban lakott egy bérelt villában. A büntetést azonban nem úszta meg, értékpapír-hamisításért, csalásért és sikkasztásért három év fegyházat kapott.

Írónőnek adta ki magát
A szabadulásakor még mindig csak 36 éves Mária Párizsba utazott és ott is folytatta a bűnözést, ám franciaországi pályafutása nem tartott sokáig.

A recept ugyanaz volt: értékpapír-hamisítás. Az eredmény is ugyanaz lett: három év börtön. Miután sokadjára kikerült a börtönből, Drezdába utazott, ahol írónőnek állította be magát. Ám amikor erotikus novelláiról kiderült, hogy másoktól lopta, Bécsbe szökött.

Itt érte el a vég, miután több kereskedő is feljelentette, a szombathelyi fogházba került, ahol csalás, hamis név használata és címbitorlás miatt indítottak ellene eljárást.

Az öt év fegyházbüntetést követően ki tudja, miért, de jó útra tért. Szombathelyre, a Zrínyi utca 11. számú házba költözött, ahol nyelvtanárként kereste kenyerét 1938 októberében bekövetkezett haláláig.

Ha tetszett a cikk, kérjük, hogy ossza meg Facebookon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.