Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 13. 04:37, hétfő | Helyi
Forrás: Németh Anita/web/zsuffa csaba

A SpaceX új szkafandere a Marson megállja a helyét

A SpaceX új szkafandere a Marson megállja a helyét

Elon Musk cége bemutatta új Extravehicular Activity (EVA) szkafanderét, amely mérföldkövet jelent a kereskedelmi űrrepülésben. A SpaceX űrruhája számos fejlesztésével lehetővé teszi,

A SpaceX bemutatta új Extravehicular Activity (EVA) űrruháját, amelyet számos innovációt felhasználva készítettek el. A szkafander merőben eltér azoktól, amiket az amerikai űrügynökség (NASA) és a Roszkoszmosz használ.

A SpaceX bemutatta új Extravehicular Activity (EVA) űrruháját, amely a kereskedelmi űrrepülés fontos fejlesztése

A Falcon 9 rocket is displayed outside the Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) headquarters on January 28, 2021 in Hawthorne, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
A kereskedelmi űrrepülés nélkülözhetetlen tartozéka lesz a SpaceX új szkafandere /Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A kialakítás a SpaceX Intravehicular Activity (IVA) szkafanderéhez hasonlít. Ahhoz, amelyet a SpaceX Crew Dragon Capsule űrhajósai használnak, amikor a Nemzetközi Űrállomásra utaznak. Az EVA ettől kívülről karcsúbbnak tűnik, ugyanakkor a tervezők szerint rugalmas és kényelmes viselet.

A SpaceX szkafandere nem „egy méret mindenkire jó”
Az új űrruha túlnyomásos és nyomásmentes környezetben is működik, és olyan fejlesztéseket kapott, amelyek javítják a megbízhatóságát az űrsétákon. A létfenntartó kütyük azonban kevésbé engedik a mozgást az űrállomáson használt öltözetekhez képest.

SpaceX and NASA Launch Crew 8 Mission
A márciusban a Nemzetközi Űrállomásra küldött űrhajósok még a régi típusú öltözetben feszítenek / Fotó: Anadolu via AFP
Ezzel együtt is a fejlesztők a könnyebb mozgás elérését tartották szem előtt, amikor új anyagokat, gyártási folyamatokat és kötésmintákat fejlesztettek ki.

Például a 3D-nyomtatással készült sisak védőszemüvege nemcsak csökkenti a tükröződést, de kamerát és új kijelzőt is kapott. Ez utóbbi információkat nyújt a viselőjének a ruha nyomásáról, hőmérsékletéről és a relatív páratartalomáról

– írja a SpaceX, ami szerint ez az űrruha kulcsfontosságú a Hold- és a Mars-missziókhoz.

Az űrruha különböző méretekben készíthető, így minden alkatra testre szabható. Ezzel elkerülhető az olyan malőr, mint amit a NASA két űrhajósnője tapasztalt 2019-ben, amikor azért nem tudtak űrsétát tenni, mert nem volt szkafander a méretükben.

A szkafandert először a Polaris Dawn küldetésen tesztelik, amikor a Falcon 9-es rakéta 700 kilométeres magasságba repíti a Crew Dragon űrhajót.

A Crew Dragon az egyetlen olyan teherszállító űrhajó az Egyesült Államokban, amely négy utast is magával tud vinni. A küldetés időpontját még nem hozták nyilvánosságra, de az biztosra vehető, hogy történelmi jelentőségű lesz.

Holdra szállás: Kína űrhajót indít a Hold aranyövezetébe, Amerika aggódik
Kína ember nélküli űrhajót indít a Hold túlsó oldalára napokon belül. Ez lesz az első a három alkalomból álló küldetéssorozatból, amelynek célja, hogy középtávon előkészítse a terepet a kínai legénység Holdra szállásához, hosszú távon pedig egy kutatóbázis létesítéséhez az égitest déli pólusán.

Mi a Polaris Dawn?
A Polaris Program célja az űrrepülési képességek gyors fejlesztése. A Polaris Dawn, a program három, űrhajósokkal végrehajtandó űrrepülési küldetése közül az első.

Ez lesz az első kereskedelmi űrséta és az első alkalom, amikor egyszerre négyen is kilépnek az űrbe. Mivel az űrhajónak nincs zsilipje és abban vákuum uralkodik majd, a legénység könnyen elhagyhatja az egységet.

A küldetésen a két női és két férfi űrhajós olyan magasságra repülnek, ahol magáncég asztronautája még nem járt. A legénység az út öt napja alatt kísérleteket végez az űrutazás és űrsugárzás emberi testre gyakorolt hatásainak feltérképezésére, továbbá teszteli a Starlink műholdhálózat lézeralapú kommunikációját az űrben.

A SpaceX elképzelése szerint ez fontos technológiai előrelépés lehet a mélyűri kommunikáció jövője szempontjából, mivel ilyen hálózat nemcsak a Föld, de a Hold és a Mars körül is működhet. Ezt a fajta kommunikációt a NASA már teszteli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát.

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.