Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 29. 06:17, szombat | Helyi
Forrás: hvg/index/web/zsuffa csaba

A SpaceX semmisítheti meg a Nemzetközi Űrállomást

A SpaceX semmisítheti meg a Nemzetközi Űrállomást

A NASA bejelentette, hogy Elon Musk cége, a SpaceX építheti meg azt az űrhajót, amely végül a Földnek irányítja a Nemzetközi Űrállomást.

Bár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén most is dolgoznak a tudósok, az 1998 óta üzemelő objektum hamarosan tervezett élete végéhez érkezik.

A szerkezet élettartamát nemrég 2030-ig hosszabbították meg az üzemeltetésében résztvevő országok, utána viszont már egész biztosan nyugdíjazni kell, ami ebben az esetben azt jelenti: le kell zuhannia.

Mivel hatalmas objektumról van szó, a deorbitálás – vagyis a Föld körüli pályáról való letérítés – nem történhet meg kontrollálatlanul. Mivel az ISS nem tud önállóan manőverezni, ezért a pályamódosításhoz egy külön űrhajót kell kifejleszteni. A NASA ezzel kapcsolatban csütörtökön bejelentette: a SpaceX lehet az a cég, amely kifejleszti és megépíti az ehhez szükséges űrhajót.

Hogy ez mennyibe fog kerülni a szervezetnek, azt egyelőre nem tudni, a NASA szerint a teljes költség 843 millió dollár lesz.

Ami biztos: 2023 elején a Fehér Ház által jóváhagyott költségvetésben 27,2 milliárd dollár szerepelt a NASA neve mellett, vagyis a szervezet ennyi pénzből gazdálkodhat. A tételes lebontásnál van egy 180 millió dolláros sor is a táblázatban, ami nagyjából 66,4 milliárd forintnak felel meg. Ezt egy olyan űrhajóra adta az amerikai kormány, amit a következő hat-hét évben kellene kifejleszteni. Ezek alapján minden esély megvan rá, hogy ez legyen a projekt költségvetése, ugyanakkor ez jóval kisebb összeg, mint amiről a NASA most beszélt.

A 843 millió dollár ugyanakkor összhangban van Kathy Lueders, a NASA egyik tudósának vélekedésével, miszerint egy ilyen projekt nem 180 millió dollárba, hanem valamivel kevesebb mint 1 milliárdba kerülhet.

A NASA mostani bejelentése szerint a U.S. Deorbit Vehicle nevű űrhajó segít majd abban, hogy a Nemzetközi Űrállomás ellenőrzött keretek között lépjen majd be a Föld légkörébe, és a Csendes-óceán megfelelő pontján csapódjon a bolygóba. Ez azért is fontos, mert nem volna szerencsés, ha a 420 tonnás objektum esetleg lakott területen érné el a felszínt. Elég csak belegondolni, milyen komoly kárt okozott a legutóbb a 2,6 tonnás űrszemét egy 900 grammos darabja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.