Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Augusztus 21. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: MTI

A sovány tej a megoldás?

A sovány tej a megoldás?

Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az első számú rizikófaktor.

Igen sokan irtóznak a tabletták szedésétől, viszont a megfelelő táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényezőt. Yves Pouliot kanadai professzor összefoglalta a tej vérnyomáscsökkentő hatására vonatkozó adatokat. Tanulmánya a Dairy Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.

A tejfélék vérnyomáscsökkentő hatásában az egyik legfontosabb tényező a bőséges kalciumbevitel. Ráadásul a tejben lévő kalciumról kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkalta jobb, mint a táplálékkiegészítők vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lévő magnézium és kálium is.

A tej vérnyomáscsökkentő tulajdonságának legfontosabb elemét a bioaktív peptidek jelentik, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszer, az úgynevezett ACE-gátló készítményekéhez. Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél idősebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen védő hatású.

Ralston ausztráliai professzor a Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az előző adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást - adta közzé az MTI.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.