Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Július 04. 12:46, szerda | Belföld
Forrás: mti

A schengeni rendszer is veszélybe kerülhet szakértő szerint

A schengeni rendszer is veszélybe kerülhet szakértő szerint

Molnár Anna Olaszország-szakértő szerint a schengeni rendszert is veszélyeztetheti, ha az országok nem fogadják vissza azokat a menekülteket, akik korábban náluk nyújtották be a menedékkérelmet.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában azt mondta: a schengeni határok megszüntetése, az ellenőrzések visszaállítása az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát sodorja veszélybe. Hozzátette, nem gondolja, hogy lezárnák a határokat, de a forgalomlassítás és az ideiglenes ellenőrzések visszaállítása is nehezíti a gazdasági, a kulturális és a történelmi kapcsolatok fenntartását.

Olaszországba az elmúlt 3-4 évben körülbelül hatszázezren érkeztek, a számuk az utóbbi egy évben negyven százalékkal, az idén pedig az előző évhez képest nyolcvan százalékkal csökkent. Bizonytalan viszont, hogy hányan maradtak és hányan mentek tovább, ezért is nehéz és működik nehezen a menekültjogra nem jogosult bevándorlók visszafordítása - közölte.

Molnár Anna kitért arra is, hogy Olaszország tizenkét - gumicsónaknál valamivel nagyobb - hajót adományozott a líbiai parti őrségnek, hogy segítse a munkájukat. Ezek a hajók a mentésben semmilyen segítséget nem nyújtanak, az elmúlt napokban sok haláleset is történt - tette hozzá.

Címkék: határ, schengen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti