Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 17. 04:42, szerda | Helyi
Forrás: NFI/Magyar Világhíradók/zsuffa csaba

Szakemberképzés a Salgótarjáni Öblösüveggyárban - 1987

Szakemberképzés a Salgótarjáni Öblösüveggyárban - 1987

1987. DECEMBER - MAGYAR FILMHÍRADÓ 52. rész: Az üveget az emberiség több ezer év óta ismeri. Szépsége, csillogása miatt sokáig ékszert megillető tisztelet lengte körül.

Pompás épületek ablakdíszeiként időszámításunk kezdetétől hasznosították. Használati tárgyak nagy tömegben a XIX. századtól készültek e nemesen rideg, törékeny anyagból. Formálhatósága, alaki gazdagsága és sokoldalú használhatósága teszik becses ajándékká.

De az átlátszó üvegtárgyak mögött emberi és gazdasági gondok is felsejlenek.

Kazinczy Gyula igazgató:

"Az üvegpiacon a rugalmasság mellett követnünk kell a Nyugat-Európa vagy a tengerentúli divatot és a divathoz csak megfelelő munkaerőstruktúrával tudunk illeszkedni. Azt tapasztaltuk, hogy a kézi üvegfúvók által előállított alapterméket a tovább-feldolgozás során a divat érzékenyen érinti."

Szabó Kálmán Nógrád Megyei Tanács VB munkaügyi osztályvezető:

"A termékszerkezet-váltás és a piaci igényekhez való rugalmas alkalmazkodás egyik leggyorsabb módja az, hogy a szakembereket gyáron belül teszi alkalmassá arra, hogy több szakmával rendelkezve lehetővé tegyék ezt a rugalmas változtatást."

Tóth András személyzeti és oktatási osztályvezető:

"Bizonyos mértékig ciklikusan változik a rendelés, hol a festett hol a csiszolt termékek iránt van nagyobb kereslet. Most ezen időszakban, már az elmúlt év is ezt igazolta, a kézi festett termékek iránt nyilvánult meg nagyobb kereslet, ezért kevesebb csiszoló szakmunkásra van szükség. A mi alapszakmáink, mind az üvegfúvás, mind a csiszolás, mind a festés egyaránt készségszakmának számít, tehát kész embert utcáról ide fölvenni nem lehet. Ezt csak nekünk házon belül lehet kinevelni, vagy tanulóképzéssel, vagy pedig belsős szakmunkások átképzésével."

Munkásnő:

"Hát a csiszoláshoz is, a festéshez is kézügyesség kell és szépérzék, má' csiszolóból mi ezt hoztuk ide a festőbe. Hát egy héten két nap van erre a tanfolyamra, egyik nap gyakorlati, a másik nap elméleti oktatás van. Két év után szerezhetjük meg a szakmunkás bizonyítványt."

Munkás:

"Jött ez a lehetőség, hogy kettős szakma. Negyvenegy évesen hihetetlen, de valóba így van, hogy próbálkozok egy olyan helyzettel, ami eddig még nem állt fönn."

Munkásnő:

"Sajnos eddig volt, hogy a csiszolóban nem volt munka, akkor bármilyen segédmunkára eltettek bennünket. És azér' azt hiszem még mindig jobb festeni, mint segédmunkára elmenni."

Munkás:

"Finomcsiszolóba voltak foglalkoztatási nehézségek. A létszámhoz képest nem volt elegendő mennyiségű megrendelés. Más munkahelyre menni elég nehéz, a gyáron belül is."

Munkásnő:

"Nehezen jelentkeztem én is, de végeredménybe az üvegcsiszolás is egy kézügyesség, nem volt olyan nehéz átállni."

Munkás: "Biztonságérzetet ad nekem, hogy több területen tudnak alkalmazni, biztosítva lehet ezáltal így a jövő." [munkásnő]: "Ha a csiszolóba kevesebb munka van, akkor idejövünk, a festőbe talán ez a kötelezettség, hát előnyök, egy szép szakmával gyarapodtunk, és egy élmény, mert ez élmény, festeni."

Gyure Nándor gyakorlati oktató:

"Benne vannak a korban, a harmincon fölül vannak, de mégis csinálják, mer', mer' tudják azt, hogy a kor követelménye, hogy két szakmája legyen az embernek. Ha mindenhol ez lenne, akkor nem lenne gond az országba."

Tóth András:

"Ez a lehetőség a fiatalok számára is kedvező feltételeket biztosít, hiszen az idén jelentkező fiatalok azon túl, hogy két szakmát sajátítanak el, megfelelő erkölcsi ás anyagi megbecsülésbe is részesülnek, a tanfolyam elvégzését követően háromszáz forint bérkiegészítésben részesítjük őket, a kvalifikáltabb, hozzáértőbb, t5bb szakma elsajátítását célzó munkájuk honorálásaképpen."

Kazinczy Gyula:

"A több szakma révén tudjuk biztosítani mindenki számára a megnyugtató, stabil munkát, a nem szocialista piachoz történő rugalmasabb alkalmazkodást, természetesen ez áldozatvállalásokkal jár, amit megtettek dolgozóink, hogy két éves időtartamra festő szakmunkát tanulnak."

Tóth András:

"A dolgozók felismerték, hogy a munkahely megtartására, a gyáron belüli hosszú időszak eltöltésének tovább-folytatására ez egyik mód és lehetőség a jelenlegi helyzetben a munkahely megbecsülése a dolgozó számára egyre inkább felértékelődik, és munkahelyüket még abban az esetben is, hogyha szakmát kell változtatniuk, igyekeznek megtartani."

Gyure Nándor:

"Most fejeztünk be egy fránciá exportot, ami nem kis dolog, másfél éves tanulókkal azt legyártatni, az egy felelősségteljes munka. Oda mertem nekik adni, mert úgy éreztem, hogy meg tudják azt a feladatot oldani."

Kazinczy Gyula: "Az utóbbi évek gyártmányfejlesztése azt bizonyítja, hogy olyan speciális termékekkel, melyekkel más nyugat-európai gyárak nem jelennek meg a piacon, a festett és csiszolt termékek kombinációjával nagy sikerünk van. Ma már a helyzet az, hogy háromszor annyi festőre lenne szükségünk, mint amennyivel rendelkezünk."

Munkás:

"Tudni tudtam különben a tanfolyamrú, hogy indul, nem volt kötelező."

Munkás: "Lehet, hogy lesz olyan, akinek azt mondják, hogy szakmailag nem a szinten van, keressen magának egy másik munkahelyet."

Munkás:

"Későn kapcsoltam, mert indultam volna én is."

Munkás: "Üvegcsiszoló szakmával most valaki elmegy a munkaközvetítőbe, hát lehet, hogy az illetékes azt mondja, hogy sajnos nem tudok olyan lehetőséget adni, ahová el tudnám magát küldeni, tudniillik, két évvel ezelőtt voltam én ebbe a helyzetbe."

Munkás:

"Ez a probléma most nagyon, nagyon fel van vetve, most nagyon aktuális, ha a szakmájában nem boldogul az ember, akkor máshova kell átképezni magát. Nem kell gyáron kívül menni munkát keresni, nem kell az utcára küldeni őtet magyarán megmondva. Én harminc éve itt dolgozok, már lassan a nyugdíj felé megyek. Nekem nem aktuális ez."

Munkás:

"Úgy volna jó dolog az ember le is csiszolja saját maga és le is festi. Ez volna egy szép szakmán belül." [munkás]: "Elítélem azt az embert, aki orra hegyéig lát csak. Tehát dolgozok, csinálom, azonkívül abszolút semmi. Azért 87-be ez nagyon kevés."

Kazinczy Gyula:

"Sokan fölvetették, hogyha nem kell a csiszolt termék, akkor miért nem állítjuk le a beiskolázást? Arra számítunk, hogy ez a divathullám néhány évig tart és föl kell készülni majd arra az időszakra, amikor újra divattá válik a csiszolt termék. A gyárunkban e területen az általános dollárkitermelési mutatótól sokkal kedvezőbben állítjuk elő ezeket a termékeket és úgy gondolom, az Öblösüvegyár számára ez az egyik út, hogy minél nagyobb arányban vegyük ki részünket a népgazdasági egyensúly javításában. Reméljük, hogy ez a kezdeményezés, a kétszakmásításnak az indítéka az hosszabb távon egy rugalmas munkaerőstruktúra átcsoportosítást, átrendezést jelenthet." A törékeny üveget gyártók is kénytelenek felismerni a jövőbelátás egyetlen módját, melyben a gazdasági realitásokat mérlegelő gondolkodás és cselekvés lesz a megoldás kulcsa. Reméljük, hogy az előttünk álló kérdésekre egyre több helyen találják meg a nem törékeny választ, megtartva ezzel ajándékozási kedvünket is.

Videó itt megtekinthető:

https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=23099&fbclid

ÜVEGGYÁR - KÉSZÍTETTÉK: BAKOS ZSUZSA, PÁKOZDY MARGIT, FARAGÓ JÓZSEF, PÖLHÖSSY ISTVÁN, HEVES LÁSZLÓ, SZALAY BÉLA, KISS RÓBERT

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,