Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2012. Február 09. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A salgótarjáni biomassza erőmű a káros beruházások listáján

A salgótarjáni biomassza erőmű a káros beruházások listáján

Öt hazai beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások térképére a Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat felmérése szerint.

A felmérésről szóló, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a bankfigyelő hálózat által kiadott közlemény szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások. A káros projektek között öt magyarországi beruházás is szerepel, köztük például a folyamatban levő 4-es metró és a tervezett salgótarjáni biomassza erőmű projektje.
A tanulmány 33 káros és problémás projektet tárt fel a régióban, összesen 16,5 milliárd euró értékben. A bolgár, cseh, észt, lengyel, macedón, magyar és szlovák projekteket felvonultató listában többek között természetvédelmi területeket átszelő autópályák, hulladékégetők és repülőterek szerepelnek, amelyek megvalósítása folyamatban vagy tervben van az Európai Unió költségvetéséből
Magyarország öt nagy beruházással szerepel a térképen: a 4-es metró beruházásával és a tervben lévő Duna-Tisza-csatornával, a Duna hajózhatósága projekttel, a csongrádi vízlépcsővel, és a salgótarjáni biomassza-erőmű létesítésével.
A közlemény szerint a projektek megvalósítása súlyos károkat okozhat, köztük a megnövekedő légszennyezést, a biológiai sokféleség csökkenését, illetve növekvő árvízveszélyt.
Az 1995-ben alakult bankfigyelő hálózat egy olyan nemzetközi civil szervezet, amelynek jelenleg 12 országból vannak tagjai Közép- Kelet Európa és a Balkán térségéből. A hálózat célja, hogy figyelemmel kísérje a nemzetközi pénzügyi intézmények tevékenységét és működőképes, alternatív javaslatokkal álljon elő. A Magyar Természetvédők Szövetsége 2003-tól működik együtt a Bankfigyelő Hálózattal.

Képünk illusztráció.

Címkék: biomassza

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 03. 14:11, kedd | Helyi

Autóbaleset és több tűzeset hétfőn

Összeütközött két személyautó hétfő délután Salgótarjánban, a Salgó úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember volt érintett, egyiküket kórházba szállították a mentőszolg

2023. Január 03. 13:58, kedd | Helyi

Átvették a támogatásokat a Nógrád megyei önkéntesek

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része term

2023. Január 03. 12:27, kedd | Helyi

Pizzázni indultak, rendőrségen kötöttek ki

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása vétség miatt indított eljárást egy 20 és egy 19 éves bárnai lakos ellen.

2023. Január 02. 10:50, hétfő | Helyi

4 NAP – 8 BALESET

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt négy napon nyolc közúti közlekedési baleset történt.