Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A piramisoknál idősebb épület maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

A piramisoknál idősebb épület maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

Egy nagyméretű őskori építmény maradványait tárták fel brit régészek Wales dél-keleti részén, Monmouth közelében, a szakemberek szerint az épület idősebb lehet az egyiptomi piramisoknál.

Steve Clarke régész szerint egy úgynevezett hosszúházról lehet szó, amely egykoron egy tó partján állt. Alapjait egyméteres átmérőjű fatörzsekből képezték, s az építmény hossza meghaladhatta a 15 métert - olvasható a BBC hírei között (http://www.bbc.co.uk).
Mint kifejtette, a hosszúházakat általában 30 centiméter átmérőjű cölöpökre építették, eddig viszont nem találkoztak olyannal, amelynek fundamentumához egész fatörzseket használtak volna.
"Úgy véljük, hogy a hosszúház egy család otthona lehetett, de közösségi találkozásoknak is helyt adhatott" - vélekedett Steve Clarke.
Az előzetes becslések szerint az építmény 6500 éves lehet, s amennyiben ez bebizonyosodik, a hosszúház jóval az egyiptomi piramisok előtt épült, amelyek "mindössze" 4500 évesek.
A radiokarbonos kormeghatározás eredményei a hónap végére várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.