Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 14. 15:21, vasárnap | Helyi sport
Forrás: MTI-FRANCIAORSZÁG PÁRIZS MTVA

A párizsi olimpia jegyében rendezték meg a katonai díszszemlét a francia nemzeti ünnepen.

A párizsi olimpia jegyében rendezték meg a katonai díszszemlét a francia nemzeti ünnepen.

A jövő héten kezdődő párizsi nyári olimpiát és a náci Németország általi megszállás alóli felszabadulás nyolcvanadik évfordulóját ünnepelte Franciaország vasárnap a nemzeti ünnep alkalmából rendezett katonai díszszemlén.

Az esemény fénypontjaként az olimpiai fáklyával a kezében egy Napóleon-féle kétszögletű kalapot viselő lovas lovagolt végig a Foch sugárúton, ahol idén az ünnepséget tartották, mivel a híres Champs-Elysées sugárúton már állnak a július 26-án kezdődő olimpiai játékok létesítményei. Az olimpiai lángot a lovas katona egy fiatal sportolónak adta át, aki pedig továbbadta azt fehérbe öltözött tinédzsereknek a dísztribün előtt, ahol Emmanuel Macron államfő foglalt helyet.
A francia forradalom kitörésének 235. évfordulója alkalmából tartott július 14-i díszmenetet a köztársasági elnök vezette fel, aki nyitott tetejű katonai járműben hajtott végig a sugárúton. A parádét hagyományosan a francia légierő műrepülőegysége nyitotta meg - a francia trikolór színeit festve Párizs egére.
A díszszemlén megemlékeztek a náci Németország általi megszállás alóli felszabadulás nyolcvanadik évfordulójáról is, korabeli járművek felvonulásával, amelyet második világháborús egyenruhát viselő katonák vezettek, miközben a dísztribün előtt gyerekek formázták meg az olimpiai ötkarikát.

A díszszemlén a nyolcvan évvel ezelőtti felszabadulásban szerepetvállaló 31 ország - 14 nyugati és 17 afrikai állam - katonái is felvonultak, hazájuk zászlaját lengetve, harckocsik és páncélozott járművek azonban idén nem hajtottak végig a sugárúton, s az olimpiai játékok miatt külföldi díszvendég sem volt. A díszszemlén 45 repülőgép és 28 helikopter, valamint a Köztársasági Gárda 162 lova is végighaladt a többezres tömeg előtt.
A 2024-es ünnepség egyik célja volt, hogy "kiemelje a fegyveres erők és az olimpiai értékek közötti kapcsolatot", tizenkét nappal az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt - idézte az AFP hírügynökség Christophe Abad tábornokot, Párizs katonai kormányzóját.
Az augusztus 11-ig tartó olimpiai játékok biztosításában mintegy 18 ezer katona vesz majd részt 45 ezer csendőr mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:55, kedd | Helyi sport

Párizs 2024 - Kedden lesz az olimpia nyitóünnepségének főpróbája.

Kedden tartják meg a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbáját közölte a francia sportminisztérium.

2024. Július 15. 09:29, hétfő | Helyi sport

Párizs 2024 - Balatonfüredről indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont.

Balatonfüredről, a Kékszalag Port kikötőből indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt vasárnap több utánpótlás korú versenyző és számos érdeklődő társaságában.

2024. Július 15. 09:19, hétfő | Helyi sport

Díjugrató vk - Magyar diadal Jármy Vince révén.

Jármy Vince révén magyar diadallal zárult a Nemzeti Lovardában rendezett díjugrató világkupa legrangosabb egyéni versenye, a vasárnapi Grand Prix.

2024. Július 15. 09:00, hétfő | Helyi sport

HUMDA - Székesfehérvár Rallye.

Úton vagyunk az első gyorsaságira a Székesfehérvár rallyn! Az időjárás kedvező, szurkoljatok Nekünk!