Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 24. 07:13, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A Palóc Múzeum megyei hatókörűvé tételét kéri Balassagyarmat

A Palóc Múzeum megyei hatókörűvé tételét kéri Balassagyarmat

A kulturális szaktörvényhez benyújtott módosító javaslatban a balassagyarmati Palóc Múzeum megyei hatókörűvé nyilvánítását kéri Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A jelenlegi elképzelés szerint a megyeszékhelyen, Salgótarjánban működne megyei hatókörű múzeum. Mint Balla Mihály elmondta, a törvényjavaslat öt kötelező muzeológiai gyűjtőkört jelöl meg a megyei hatókörű múzeumok számára, de ennek jelenleg egyik Nógrád megyei múzeum sem felel meg.
Itt változtatni kell a törvényjavaslaton, a történelmi, szakmai érvek pedig amellett szólnak, hogy a Palóc Múzeum kapja meg Nógrád megyében a megyei hatókört a Nógrádi Történeti Múzeummal szemben - tette hozzá.
A képviselő kifejtette: 1970-ig megyei státusú volt a Palóc Múzeum, amelyet 121 éves történeti múltja mellett kiállítóhelyei, országosan kiemelkedő Madách-Mikszáth gyűjteménye, hagyatékai, a palóc múlt, identitás őrzése tesz alkalmassá arra, hogy megyei hatókörűvé váljon.
A javaslatról a következő hetekben dönt az Országgyűlés - mondta Balla Mihály, hozzátéve: alternatíva lehet, hogy a balassagyarmati intézmény országos múzeum vagy szakmúzeum, esetleg annak tagintézménye vagy kiemelten támogatott városi területi múzeum legyen.
Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere és Csach Gábor alpolgármester beszámoltak arról, hogy a jelenlegi múzeumi struktúra csaknem kétharmadát a Palóc Múzeum felügyeli, kiállítóhelyeivel együtt a jegyeladást nézve 50 százalékot meghaladó értékesítést produkál megyei szinten.
A polgármester L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak levélben is megküldte az érveket, amelyben kitér többek között a múzeum széles körű nemzetközi támogatottságára. A balassagyarmati kezdeményezést a palócság magyarországi és felvidéki közösségei is támogatják, az önkormányzatok, egyesületek, intézmények listáját is mellékelte a polgármester a levélhez.
A múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvény módosítása értelmében a korábban megyei fenntartású múzeumok és könyvtárak többsége a települési önkormányzatok fenntartásába kerül január 1-jétől. A törvényjavaslat a nagy városi múzeumi intézményeket a megyeszékhelyek fenntartásába adja, ezek hatóköre azonban továbbra is megyei szinten marad.

Címkék: Palóc Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.