Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2020. Március 07. 10:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

A németek többsége nem aggódik a koronavírus-járvány miatt

A németek többsége nem aggódik a koronavírus-járvány miatt

A németek több mint háromnegyede nem aggódik a koronavírus-járvány miatt, és bő kétharmaduk megfelelőnek tartja a védekezést - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Ugyancsak pénteki adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta az 600-at.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) pénteken nap közben készített összesítése szerint 639 embernél mutatták ki az új koronavírust. Péntek reggel még 534, egy nappal korábban 400, egy héttel korábban 63 fertőzöttet tartottak számon.

A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb fertőzést - 329 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában mutatták ki. Jelentősebb számban még Bajorországban (117) és Baden-Württembergben (96) találtak fertőzöttetek, az összes többi érintett tartományban 20-nál kevesebb igazolt fertőzést regisztráltak.

A ZDF országos közszolgálati televízió adatai szerint a német lakosság 78 százaléka nem tart attól, hogy megfertőződik. Egy hónappal korábban 90 százalék volt ez az arány.

A televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 69 százaléka megfelelőnek tartja a járványügyi védekezést. Februárban 80 százalék vélekedett így.

Hasonló adatokat mutatott ki a másik országos köztelevízió, az ARD megbízásából készített, csütörtökön ismertetett felmérés, amely szerint a németek 76 százaléka kevéssé tart attól, hogy megfertőződik, vagy közeli hozzátartozói megfertőződnek. Februárban 89 százalék volt ez az arány.

Az ARD adatai szerint a németek 66 százaléka érzi úgy, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványt. Ez 16 százalékpontos visszaesés az egy hónappal korábbi 82 százalékhoz képest.

Németországban a fertőzöttek száma az előző héten, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelítette a 98 ezret, a halálos áldozatok száma 3300 felett van. A járvány 87 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 10. 07:00, szerda | Külföld

Megfertőződött a majomhimlővel egy gyerek Németországban

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban - jelentették kedden német hírportálok az országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai alapján.

2022. Augusztus 09. 14:04, kedd | Külföld

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta titkos céllal pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt - írta hétfőn a Futura francia portál.

2022. Augusztus 09. 12:02, kedd | Külföld

A horvát busztragédia sofőrje nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt

Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal ezelőtt elvesztette uralmát a jármű felett és egy betonfalnak ütközött - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.

2022. Augusztus 09. 07:00, kedd | Külföld

Elkezdődött a majomhimlő oltási kampánya Olaszországban

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban kezdődött el a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak.