Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Augusztus 15. 19:01, kedd | Belföld
Forrás: Blikk

A nap, amikor Magyarország a legrémesebb augusztus 20-i ünnepét élte meg

A nap, amikor Magyarország a legrémesebb augusztus 20-i ünnepét élte meg

Fények és csillogás helyett káosz, könnyek és tragédiák... Egy pillanat alatt csapott le a vihar Budapestre 2006 augusztus 20-án.

Akárcsak 16 évvel ezelőtt idén is borúlátóak a meteorológusok az ünnepi tűzijáték megtartásával kapcsolatban, de az akkor történtekből levont tanulságok az elmúlt években segítettek az újabb tragédiák elkerülésében.

Ilyen volt az ég a 2006-os augusztus 20-án /Fotó: Ringier archívum

Hatalmas mennyiségű csapadékra, akár jégesőre és helyenként 110 kilométeres szélre is lehet számítani az ünnepi hétvége látványossága, a tűzijáték alatt. Emiatt pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat bejelentette, hogy előfordulhat, hogy lefújják az Európa legnagyobb pirotechnikai látványosságaként beharangozott rendezvényt.

Mint a sajtóban megjelent, a tűzijátékhoz a bombákat – összesen 40 ezret – a Margit híd és a Petőfi híd között helyezték el. A fél órás látványosságban lesz nemzeti színű kokárda-tűzijáték, az uszályok között gyöngysorszerűen lövik fel a kisebb tűzijátékokat, zárásként pedig a hidakról görögtűz hullik majd a folyóba. Mindez nettó 1,3 milliárd forintba kerül. Ami akár kidobott pénz is lehet, ha a meteorológusok nem tévednek, és lecsap a vihar.

Emlékezetes, a szakemberek akkor is jelezték a vihart, ám azt senki nem vette komolyan, és senki nem gondolta, hogy a borzasztó időjárásnak milyen tragikus következményei lesznek.

Fotó: Ringier archívum

A tűzijátékot másfél millió ember várta kíváncsian, és az a szokásos időpontban, 21 órakor a közvilágítás lekapcsolásával el is kezdődött. Ezzel egy időben csapott le a fővárosra az erős vihar, amely során a széllökések ereje elérte a 120 km/h sebességet is. Az orkán erejű szél fákat csavart ki, és nagy mennyiségű csapadék hullott le.

Az emberek ekkor, egyszerre akarták elhagyni a helyszínt, ami miatt természetesen nagy káosz keletkezett. A tömegközlekedés akadozott: nem járt a szentendrei HÉV, illetve több villamos sem, mert ezeknél leszakadtak a felsővezetékek.

Fotó: Ringier archívum

De autóval sem lehetett gyorsan hazajutni, mert hatalmas dugó alakult ki. Tájékozódni sem volt egyszerű, mert nem működtek a telefonok, ugyanis mindenki egyszerre akart telefonálni, ami túlterhelte a hálózatot.

A járműveknek sem kegyelmezett a vihar / Fotó: Blikk

A tömeges pánikban öten életüket vesztették több mint ötszázan pedig megsérültek.

A budai alsó rakparton egy 12 éves kislányra és egy romániai férfira rádőlt egy fa. A pesti oldalon pedig egy 54 éves asszony egy gyorsétteremben húzta meg magát, ahol szívinfarktust kapott. Egy házaspár pedig a Dunába fulladt, miután a motorcsónakjuk egy hajónak ütközött, és beborult a vízbe.

A bekövetkezett tragédiákból tanulva bevezették, hogy tömegrendezvényeken 100 ezer főnként 4 mentőautónak kell lennie. A történtek miatt vizsgálat is indult, és felelősségre vonták és felmentették a katasztrófavédelem akkori ügyeletvezetőjét, valamint fegyelmit kapott a riasztásokat kiadó, de azok fogadásáról meg nem győződő meteorológus és a Miniszterelnöki Hivatalnak a rendezvényért felelős osztályvezetője is. Később a katasztrófavédelem ügyeletvezetőjét rehabilitálták, mert kiderült, hogy nem követett el szolgálati mulasztást.

A tragédia miatt az állam összesen 250 millió forint kártérítést fizetett ki több mint 50 embernek. Az öt halálos áldozat hozzátartozói összesen 42 millió forintot kaptak, négy embernek pedig a sérülései miatt járadékot ítéltek meg.

Mindent elmosott az eső /Fotó: Ringier archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.