Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 28. 17:34, kedd | Helyi
Forrás: IFLScience/hvg/web/zsuffa csaba

78 éve nem sikerül megfejteni a nácik utolsó titkosított üzenetét

78 éve nem sikerül megfejteni a nácik utolsó titkosított üzenetét

Hiába a legendásan jól rejtjelező Enigma-gép titkosításának feltörése, egy 1945-ben a német haditengerészet által küldött üzenetet a mai napig nem sikerült megfejteni.

A brit kódfejtőknek a második világháború idején kemény munkával sikerült megfejteniük az Enigma-kódot, ami nagyban befolyásolta a második világháború kimenetelét is. A titkosszolgálat azonban nem minden üzenetet tudott értelmezni, sok tartalmára csak azután derült fény, hogy véget ért a háború. És van egy, amit a mai napig sem sikerült feltörni.

A második világháború idején a tengelyhatalmak az Enigma gépet használták arra, hogy úttörő titkosítást használjanak az üzeneteik továbbítására. A gépben lévő tárcsákat minden nap elején át kellett állítani egy adott pozícióba, amellyel aztán kódolták az üzeneteket. Ezt csak a megfelelő beállítással rendelkező Enigma tudta megfejteni, így a tengelyhatalmak biztosak lehettek benne, hogy rajtuk kívül senki sem tudja elolvasni ezeket.

A gép működését először a lengyel matematikusok értették meg a második világháború előtt, ám a németek több fejlesztést is végrehajtottak az Enigmán, így a felépített replika használhatatlanná vált.

Ezeket az információkat adták át a lengyelek a briteknek, akik aztán létrehozták az Alan Turingot is a soraikban tudó munkacsoportot, hogy feltörjék a kódot.

Az üzenetek végén szinte mindig a Heil Hitler kifejezés szerepelt, ami nagy segítség volt a briteknek, hogy feltörjék az adott napi kódot. Ennek köszönhetően jött létre az első számítógép, amit kifejezetten az Enigma dekódolására használtak.

A számítógép remekül működött, ám több üzenet is megfejtetlenül maradt. Ezeket a kódfejtők a számítástechnika fejlődésének köszönhetően egyre gyorsabban fejtették meg, egyet azonban a mai napig nem sikerült dekódolni – írja az IFLScience.

Ez a P1030680, amit a német haditengerészet küldött 1945-ben. Az üzeneteket lefordító számítógép csak halandzsát adott válaszul, és gyakorlatilag nincs olyan információ, amivel előrébb lehetne lépni. A kódfejtők már minden elérhető számítási kapacitást bevetettek, de mégsem jártak sikerrel.

A dolgukat tovább nehezíti, hogy egy nagyon rövid üzenetről van szó, a gép kezdeti beállítása pedig már elveszett. Az Enigma@Home projekt 2018 óta létezik, és azóta próbálják megfejteni az önkéntesek az üzenetet – mindhiába. Aki esetleg megpróbálná, az erre találja a szöveget.

Adjuk a híreket - SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE.

hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.