Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2011. Szeptember 04. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A multik a feketekereskedelemmel is jól járnak?

A multik a feketekereskedelemmel is jól járnak?

A magyar gyártók szerint a dohány adójának drasztikus emelése Európa más országaihoz hasonlóan a feketegazdaságot erősítené Magyarországon is, így a legális forgalom csökkenésével az állam bevételtől esne el.

A multik viszont a feketekereskedelemmel is jól járnak. Az egyik magyar dohánycég igazgatója attól tart miután a multi korábban már több vidéki gyárat is bezárt, a 20-25 ezer embernek megélhetését biztosító ágazat végül a cukoripar sorsára jut.

 

Magyarországon egy doboz cigaretta árának 75-80 százalékát teszi ki az adó, de ez még is jóval alacsonyabb az uniós árszintnél. A franciák már nem vásárolnak dohányt hat eurónál olcsóbban, ez az itthoni ár háromszorosa. A dohánytermékek jövedéki adójának emelésére várhatóan ősszel tesz ismét javaslatot a nemzetgazdasági minisztérium.

- A jövedéki adóemelésről nem tett le a kormány, ez egyébként európai uniós vállalásunk is - mondta korábban Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Az unió 2018-ig adott hazánknak haladékot arra, hogy a cigarettát sújtó közterheket másfélszeresére növelje. A dohánygyárak szerint az a kérdés, hogy az emelés a termékeket egyforma mértékben sújtja-e. A vágott dohány termelésében érdekelt magyar tulajdonú sátoraljaújhelyi üzem igazgatója szerint, ha például az egyre népszerűbb sodort dohány adója az új szabályozás következtében drasztikusan nőne, az a feketepiacot erősítené. Füzi Csaba azt mondja: ez csak a dohányipari multiknak kedvezne.

- 2005-ben az volt a kutatás eredménye, hogy Magyarországon a második legnépszerűbb cigaretta egy olyan Ukrajnában gyártott termék volt, amelyet egy multinacionális cég ott állított elő. Tehát gyakorlatilag az is adózott termék volt, csak nem hazánkban - jelentette ki a hírTV-nek Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

A magyar vállalat igazgatója attól tart - miután a multi bezárta az egri és debreceni gyárait, a jelenleg 20-25 ezer embernek megélhetését biztosító ágazat végül a cukoripar sorsára jut.

A Célpont által megszólaltatott dohányföldön dolgozók szerint munka van, csak nem mindenki szeret dolgozni, vannak olyan emberek, akik inkább otthon ülnek.

A cigarettatermékek után éves szinten 400 milliárdos adóbevétele származik az államnak. Az egészségügyi tárca számításai szerint azonban ez a pénz csak töredéke annak, amennyit az OEP a nikotinfüggő szenvedélybetegek kezelésére, táppénzére kénytelen költeni. Évente 30 ezren halnak meg Magyarországon a dohányzás miatt. (rá)

hírTV

Címkék: multi

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

Kötélpályán hoztak fel egy szikláról lezuhant fiút a mélyből a tűzoltók Vértestolnánál

Lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében vasárnap, a tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből - mondta el a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban