Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 04. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A multik a feketekereskedelemmel is jól járnak?

A multik a feketekereskedelemmel is jól járnak?

A magyar gyártók szerint a dohány adójának drasztikus emelése Európa más országaihoz hasonlóan a feketegazdaságot erősítené Magyarországon is, így a legális forgalom csökkenésével az állam bevételtől esne el.

A multik viszont a feketekereskedelemmel is jól járnak. Az egyik magyar dohánycég igazgatója attól tart miután a multi korábban már több vidéki gyárat is bezárt, a 20-25 ezer embernek megélhetését biztosító ágazat végül a cukoripar sorsára jut.

 

Magyarországon egy doboz cigaretta árának 75-80 százalékát teszi ki az adó, de ez még is jóval alacsonyabb az uniós árszintnél. A franciák már nem vásárolnak dohányt hat eurónál olcsóbban, ez az itthoni ár háromszorosa. A dohánytermékek jövedéki adójának emelésére várhatóan ősszel tesz ismét javaslatot a nemzetgazdasági minisztérium.

- A jövedéki adóemelésről nem tett le a kormány, ez egyébként európai uniós vállalásunk is - mondta korábban Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Az unió 2018-ig adott hazánknak haladékot arra, hogy a cigarettát sújtó közterheket másfélszeresére növelje. A dohánygyárak szerint az a kérdés, hogy az emelés a termékeket egyforma mértékben sújtja-e. A vágott dohány termelésében érdekelt magyar tulajdonú sátoraljaújhelyi üzem igazgatója szerint, ha például az egyre népszerűbb sodort dohány adója az új szabályozás következtében drasztikusan nőne, az a feketepiacot erősítené. Füzi Csaba azt mondja: ez csak a dohányipari multiknak kedvezne.

- 2005-ben az volt a kutatás eredménye, hogy Magyarországon a második legnépszerűbb cigaretta egy olyan Ukrajnában gyártott termék volt, amelyet egy multinacionális cég ott állított elő. Tehát gyakorlatilag az is adózott termék volt, csak nem hazánkban - jelentette ki a hírTV-nek Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

A magyar vállalat igazgatója attól tart - miután a multi bezárta az egri és debreceni gyárait, a jelenleg 20-25 ezer embernek megélhetését biztosító ágazat végül a cukoripar sorsára jut.

A Célpont által megszólaltatott dohányföldön dolgozók szerint munka van, csak nem mindenki szeret dolgozni, vannak olyan emberek, akik inkább otthon ülnek.

A cigarettatermékek után éves szinten 400 milliárdos adóbevétele származik az államnak. Az egészségügyi tárca számításai szerint azonban ez a pénz csak töredéke annak, amennyit az OEP a nikotinfüggő szenvedélybetegek kezelésére, táppénzére kénytelen költeni. Évente 30 ezren halnak meg Magyarországon a dohányzás miatt. (rá)

hírTV

Címkék: multi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.