Városlista
2024. augusztus 8, csütörtök - László

Hírek

2012. December 12. 10:52, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Magyarok karácsonyára várják a vendégeket Ópusztaszeren

A Magyarok karácsonyára várják a vendégeket Ópusztaszeren

Idén is megrendezik a világ magyarságának közös, jelképes karácsonyi ünnepségét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A pénteki ünnepségre több egyházi és közéleti személyiséget, politikust, művészt várnak a szervezők, határainkon innen és túlról – tájékoztatta Kisházi Gábor, az intézmény kommunikációs munkatársa az MTI-t.
Az előző években a Feszty-körképnek is helyet adó Rotundában felállított hatalmas karácsonyfa alá várták a magyarok karácsonyi jókívánságait, idén pedig Ópusztaszerről szeretnék megszólítani a világ magyarságát. Szimbolikusan köszöntik az egyszerűsített honosításról szóló törvény elfogadása után hivatalosan is magyar állampolgárokká lett honfitársainkat. Köszönetet mondanak az elszakított országrészeken élőknek, hogy a mai napig őrzik, ápolják és továbbadják anyanyelvüket, identitásukat, de megszólítják a szórványmagyarságot és azokat is, akik bármilyen oknál fogva hazánk elhagyására kényszerültek – közölte a szervező.
A rendezvény díszvendége Tőkés László lelkész, az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselője és Latorcai János, az országgyűlés alelnöke. A köszöntőbeszédeken, üzeneteken túl karácsonyi versek, dalok segítenek ráhangolódni Krisztus születésnapjára. Az ünnepi műsorban közreműködik többek között St. Martin előadóművész, zeneszerző is, aki Böjte Csabával összefogva segíti az otthon és család nélkül nevelkedő gyermekeket, valamint Csurka László Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Az ünnepi esemény szeretetvendégséggel zárul: kalácsot, forró mentateát és forralt bort kínálnak a vendégeknek.

Címkék: Magyarság-ünnep

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 07. 08:00, szerda | Belföld

Sziget - Ötven helyszín, ezernél is több program

Ötven helyszínen ezernél is több programmal várja a közönséget a Sziget. A fesztivált, amelyen idén mások mellett Kylie Minogue, Liam Gallagher és Martin Garrix is fellép, 30. alkalommal rendezik meg, ezúttal augusztus 7-től 12-ig.

2024. Augusztus 07. 07:37, szerda | Belföld

KSH: Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,6 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött - írja a statisztikai hivatal.

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 06. 07:58, kedd | Belföld

Meteorológia: a legmelegebb volt a július 1901 óta

A legmelegebb és a hetedik legszárazabb volt a július 1901 óta - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.