Városlista
2024. október 2, szerda - Petra

Hírek

2024. Október 01. 08:40, kedd | Helyi
Forrás: ujszo/Vataščin Péter/web/zsuffa csaba

A Losonc–Balassagyarmat vasútvonal

A Losonc–Balassagyarmat vasútvonal

A Losonc–Balassagyarmat vasútvonal felújításáért bringáztak.

Losonc/Balassagyarmat - „A vasút nyomában LC-BGY és vissza” elnevezésű eseményen 20 kerékpáros tette meg a Losonc és Balassagyarmat közti távot Štefan Krpeľan szervezésében.

Arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az országhatár mindkét oldalán fel kéne újítani a Losonc és Balassagyarmat közti nógrádi vasútvonalat – közölte a losonci önkormányzat.

A bringások az egy irányban mintegy 50 kilométeres távot részben a Balassagyarmat és Ipolytarnóc közti vasútvonal mentén tették meg szeptember végén. Ezen a Magyar Állami Vasutak nem is olyan régen, 2023. augusztus 1-én szüntette meg a közlekedést. Ennek közvetlen oka az volt, hogy a 2023 júniusi esőzések alámosták a vasúti pályát Nógrádszakálnál.

A losonci önkormányzat emlékeztetett: Nógrádban nem csak ők és Balassagyarmat szeretnék felújítani a vasúti közlekedést. Az Ipoly menti községek és különféle polgári társulások képviselői szlovákiai és magyarországi szakkonferenciákon is kérték már mindkét ország kormányát az eredeti vasútvonalak helyreállítására. 2021-ben ráadásul aláírtak egy memorandumot is az Ipoly menti vasúti közlekedés újraindításáról, s arról is tárgyaltak, hogy nyári próbaüzemben turisztikai vonatokat is lehetne itt üzemeltetni.

Losonc továbbra is együttműködik a magyarországi kerékpárosokkal, városokkal és egyesületekkel annak érdekében, hogy „pótvonatokként” rendszeres bringás kirándulásokat szervezzenek, amelyek legalább jelképesen összekötik a két országot.

Fotók: A kerékpáros csapat Balassagyarmaton (fotó: Dušan Ondriškovič/losonci önkormányzat)

_ _ _ _ _

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 01. 10:15, kedd | Helyi

Salgótarján új városvezetése - ismerje meg a célkitűzéseket!

Kreicsi Bálint a Hajrá, Salgótarján! Egyesület elnökeként lett Salgótarján új polgármestere. Nyitott az együttműködésre minden olyan szervezettel és magánszeméllyel, aki a szavakon túl tettekkel is hajlandó tenni.

2024. Október 01. 07:25, kedd | Helyi

Öt korszakalkotó találmány

Öt korszakalkotó találmány, aminek a létezése a puszta véletlennek köszönhető.

2024. Október 01. 07:00, kedd | Helyi

Salgótarján - Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül - szeretné, ha megvalósulna?

Egy új módszer a kistermelők közösségi piacterének kialakítására. Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül a SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIACTÉR. Akár Ön is csatlakozhat!

2024. Szeptember 28. 16:17, szombat | Helyi

Így lopják el az ember hangját

Sokan nem is sejtik, hogy működik az átverés: így lopják el az ember hangját, és máris kész a baj. Egy brit felmérés szerint az emberek fele még soha nem hallott arról,