Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2019. December 12. 10:46, csütörtök | Helyi

A kutyák természetes étrendje

A kutyák természetes étrendje

Manapság egyre több kutyatartó szembesül azzal, hogy a modern életmóddal járó betegségek a kutyákat sem kímélik.

Sajnos egyre több kutyust érint az allergia és ételintolerancia, a különféle máj- és vese betegségek, valamint a különböző rosszindulatú daganatok. Ezek kialakulásáért nagyban felelős a táplálkozás, emiatt sok gazdiban felmerül, hogy a kutyája jelenlegi étrendje nem megfelelő. De akkor milyen lenne az ideális?

Erre nehéz válaszolni, hiszen nincs egy egységes álláspont arról, hogy miként kellene egy kutyának táplálkoznia. Ahány ház, annyi szokás, ahány kutya, annyi igény, ezért nehéz ebben ítéletet hozni. Az azonban mára már biztos, hogy ahogyan az embernek, úgy a kutyának sem tesz jót a kizárólag feldolgozott, félkész élelmiszerek fogyasztása.

Húst hússal, mint a farkas?

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyának a legmegfelelőbb étrend, ha csak húst kap, hiszen a legközelebbi ma is élő vad rokona, a farkas is így tesz. Az tény, hogy a kutya ragadozó állat, és emésztőrendszerének anatómiája is ehhez igazodott. Az éles fogak, a rövid bélrendszer, az, hogy állkapcsukat csak le és fel tudják mozgatni, valamint az amiláz enzim hiánya mind az állati eredetű fehérje feldolgozására teremtette a kutyát.

Azonban a kutya nem farkas, és a csak húson való tartása nem megfelelő. Az emberrel való együttélés során a kutya háziasodott, és ez nem csupán a viselkedésén látszik meg. Bizonyos genetikai mutációknak köszönhetően a farkassal ellentétben a kutya képes a keményítő, azaz a szénhidrát lebontására, mert szervezetében megtalálhatók az ehhez szükséges enzimek. Ez pedig azt jelenti, hogy az évszázadok során a kutya egy szénhidrátban gazdagabb étrendhez szokott, mint a farkas, éppen ezért, ha csak húst adsz a kutyádnak, nem fog hozzájutni a számára szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz.

A Kutyakajas.hu Webáruház Orijen kutyatápjai garantálják az egészséges étkezést a kutyáknak.

A biológiailag helyes nyers étrend

Sokkal inkább valószínű, hogy a vadon élő kutya a húson túl gyógynövényeket, bogyókat és fűféléket is fogyasztana. És a legfontosabb, hogy mindezt természetesen nyersen tenné meg. Ezért egyre több kutyatartó vélekedik úgy, hogy a legmegfelelőbb étrend a természetes, azaz nyers étrend a házi kedvence számára.

A nyers étrend alapja az, hogy a kutya mindent nyers formában kap meg, úgy, ahogyan a természetben is találkozna vele. Ennek a módszernek a célja az, hogy a kutya étrendjében megfelelő arányban szerepeljenek a nyers élelmiszerek, a szerves húsok és csontok, valamint a zöldségek és gyümölcsök. A kutya táplálkozása így válik a leginkább ahhoz hasonlóvá, amilyen az evolúció során lehetett. Ezzel az étrenddel biztosítani tudod a kutyusod számára azokat az összetevőket, amikre ragadozó őseinek is szüksége volt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 15:34, péntek | Helyi

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsokkal hívja fel a figyelmet a vagyonvédelemre

Vigyázzanak értékeikre az Advent időszakában is!

2021. December 03. 11:13, péntek | Helyi

Három és fél év börtönt kapott a baltával a mentőkre támadó férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság három és fél év börtönbüntetésre ítélte azt a 23 éves Nógrád megyei férfit, aki egy baltával a kezében rontott rá a hozzá kihívott mentősökre.

2021. December 03. 10:57, péntek | Helyi

Elfogták a salgótarjáni gépkocsifeltörőt - videóval

A salgótarjáni rendőrök elfogták és előállították azt a 43 éves férfit, akit többrendbeli lopás bűncselekmény elkövetése miatt hallgattak ki.

2021. December 02. 14:27, csütörtök | Helyi

Bővült a rendőrség gépjárműparkja Nógrád megyében

Egy új szolgálati gépkocsival hajthatják végre napi feladataikat a salgótarjáni közlekedési rendőrök.