Városlista
2024. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2018. Április 30. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A kullancsok fele fertőz

A kullancsok fele fertőz

A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel - mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Kapiller Zoltán elmondta: a fertőzött kullancsok mintegy 98 százaléka a Lyme-kórt, a fennmaradó 2 százalékuk más betegségeket terjeszt. A szakember megjegyezte: nyálmirigyeikben különféle allergének is vannak, így számos más egészségkárosító hatásuk is lehet.

A legfontosabb védekezés a természetbe indulás előtt a legújabb pikaridin tartalmú spray, krém használata. Az állatokat is ajánlott ezzel lekezelni. A természetben pedig ajánlott 1-1,5 óránként átnézni a testet, különösen a hajlatokat, hónaljat - mondta a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a testbe fúródott állatot nem szabad összeszorítani, hanem speciális kullancseltávolító kanállal kell kiszedni.

Címkék: fertőző, kullancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 23. 20:15, péntek | Belföld

EM: társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai környezeti vizsgálata

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) a kibocsátás-csökkentési és zöldenergia-termelési célszámok nagyarányú megemelésével is hozzájárul a klímasemlegességi, fenntarthatósági vállalások teljesítéséhez.

2024. Augusztus 23. 18:24, péntek | Belföld

PM: a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát

A kedvezőtlen külső hatások ellenére a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány mintegy 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét.

2024. Augusztus 23. 15:14, péntek | Belföld

Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a BME gólyatáborában történtek miatt

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt.

2024. Augusztus 23. 08:27, péntek | Belföld

Devizapiac - Erősödött a forint péntek reggelre

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.