Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. Február 27. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A KSH adatai szerint nőtt a foglalkoztatás Nógrád megyében

A KSH adatai szerint nőtt a foglalkoztatás Nógrád megyében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy év alatt 2,7 százalékkal, 42,3 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta Nógrád megyében.

A munkanélküliségi ráta 17,5 százalékos volt 2012-ben, ez 1,6-szorosa volt az országos átlagnak - tartalmazza a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának legfrissebb tájékoztatója.
Az elemzés szerint Nógrádban tovább élnek a válság reálgazdaságai hatásai: megtorpant az ipari termelés 2011. évet jellemző növekedése, a gazdasági szervezetek által a múlt év első kilenc hónapjában megvalósított 10,6 milliárd forint összegű beruházás 0,3 százalékkal kevesebb volt az előző évinél, a foglalkoztatás szintje Nógrád megyében volt a legalacsonyabb.
2012 január-szeptemberi időszakban 30 200-an álltak alkalmazásban a KSH által megfigyelt munkáltatóknál Nógrád megyében, ez 3,3 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A versenyszférában 5,3 százalékos volt a csökkenés, a költségvetési szférában viszont 0,6 százalékos lett a létszámbővülés.
Nógrádban, az országos tendenciától eltérően, szeptembertől nő az álláskeresők száma, január végére 22 806-an szerepeltek a nyilvántartásokban. Az ügyfelek állománya Bátonyterenye térségében bővült leginkább, kedvező irányú változás csak Salgótarján térségét jellemezte.
Januárban az álláskeresők minden csoportjában növekvő létszámot mutattak a zárónapi adatok. A legdinamikusabban a férfiak, a szakmunkások és a 45 év felettiek száma gyarapodott. Az év elején újabb csúcsot döntött a pályakezdők létszáma Nógrádban, elérve a 2602 főt. Arányuk 11,4 százalék az összes álláskeresőn belül. Iskolai végzettségük kedvezőtlenebb az országos átlagnál, a munkát kereső fiatalok több mint fele szakképzetlen.
Nógrád megyében kilencedik hónapja folyamatosan bővül a tartósan regisztrált álláskeresők száma, ők 7954-en voltak január végén. Ez a létszám az előző hónaphoz képest 695, az előző évhez képest 3127 fős növekedést mutat.
A hat nógrádi kirendeltségen januárban 1059 betöltésre váró munkahely szerepelt, ami 56 százalékkal csökkent decemberhez képest, de jelentősen elmarad az egy évvel korábbi létszámigénytől is. A munkaerőigények több mint 80 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott.
Januárban a megye munkáltatói nem döntöttek csoportos létszámleépítésről.
Az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök segítségével a megyei munkaügyi központ 2013-ban kiemelten kezeli a 25 év alatti fiatalokat és a 30 év alatti pályakezdő diplomásokat, az 50 év felettieket, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetetteket, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőket és az ellátatlan állástalanokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 09:00, péntek | Helyi

Pofátlan(tan)ítás Salgótarjánban!

Az érintett útszakaszon nem ő volt az első járművezető, aki így közlekedett és felháborodást váltott ki az arra haladó, szabályosan haladó sofőrökből.

2024. Május 10. 08:00, péntek | Helyi

Kellemes májusi idő.

Országszerte sok napsütésre számíthatunk, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor.

2024. Május 09. 13:58, csütörtök | Helyi

NAV: az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítés

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal(NAV)

2024. Május 09. 12:21, csütörtök | Helyi

Jövő Mobilitása Szövetség: sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra.

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ)