Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Augusztus 03. 12:09, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A közösségi szállás bezárásáért tüntettek Balassagyarmaton

A közösségi szállás bezárásáért tüntettek Balassagyarmaton

A helyi közösségi szállás bezárásáért tüntettek csütörtökön Balassagyarmaton.

A szálláson jelenleg 82, idegenrendészeti eljárás alatt álló külföldi tartózkodik; a tiltakozók a lakók állítólagos garázda, kötözködő viselkedése miatt vonultak a szállás épületéhez.

A demonstráció háromnegyed órán át tartott, azon mintegy kétszázötvenen vettek részt; rendzavarás nem történt. A szervezők - egy az interneten szerveződött csoport - nevében Horváth Gábor a helyszínen elmondta: eddig 1700 aláírást gyűjtöttek össze a bezárásért, az íveket a Nógrád megyei település polgármesterének adják majd át.
Egy civil felszólaló, Nándori László azt foglalta össze, miért elégedetlenek a balassagyarmatiak. Azt mondta, hogy a külföldiek leszólítják a lányokat, nőket, belekötnek a vendégekbe a szórakozóhelyeken, s például szembeköptek egy bolti pénztárost, aki nem tudott pénzt váltani.
A demonstráció harmadik szónoka a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökeként Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője volt, aki - szintén a szervezők kérésére - azon a keddi fórumon is részt vett, amelyet a város vezetése hívott össze az ügyben.
Hangsúlyozta, hogy nem emigránsokról van szó, a szálláson élők valamennyien jogsértően tartózkodnak Magyarországon, és - mint mondta - azért jönnek ide, mert nem tudják betartani a saját államuk törvényeit, vallási előírásait.
Zagyva György Gyula megszólította a szállás lakóit is. Angol tolmácsot hívott a színpadra, így közölte a külföldiekkel is, "hogy mi a probléma".
A tüntetés résztvevőinek pedig azt mondta, "kezdetnek" tekintsék ezt a demonstrációt, mert ezt a helyzetet "polgári ellenállás nélkül nem lehet megoldani", lehet, hogy pár embernek majd oda kell láncolnia magát a bejárathoz.
Balassagyarmat önkormányzata két hete felterjesztésben fordult a belügyminiszterhez, és törvényi szigorításokat kért a szállás rendjéért. A képviselők erről egyhangúlag szavaztak, a javaslatról az Országgyűlés tárgyal majd.

Címkék: idegen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.

2024. Július 16. 08:25, kedd | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.