Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Augusztus 03. 12:09, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A közösségi szállás bezárásáért tüntettek Balassagyarmaton

A közösségi szállás bezárásáért tüntettek Balassagyarmaton

A helyi közösségi szállás bezárásáért tüntettek csütörtökön Balassagyarmaton.

A szálláson jelenleg 82, idegenrendészeti eljárás alatt álló külföldi tartózkodik; a tiltakozók a lakók állítólagos garázda, kötözködő viselkedése miatt vonultak a szállás épületéhez.

A demonstráció háromnegyed órán át tartott, azon mintegy kétszázötvenen vettek részt; rendzavarás nem történt. A szervezők - egy az interneten szerveződött csoport - nevében Horváth Gábor a helyszínen elmondta: eddig 1700 aláírást gyűjtöttek össze a bezárásért, az íveket a Nógrád megyei település polgármesterének adják majd át.
Egy civil felszólaló, Nándori László azt foglalta össze, miért elégedetlenek a balassagyarmatiak. Azt mondta, hogy a külföldiek leszólítják a lányokat, nőket, belekötnek a vendégekbe a szórakozóhelyeken, s például szembeköptek egy bolti pénztárost, aki nem tudott pénzt váltani.
A demonstráció harmadik szónoka a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökeként Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője volt, aki - szintén a szervezők kérésére - azon a keddi fórumon is részt vett, amelyet a város vezetése hívott össze az ügyben.
Hangsúlyozta, hogy nem emigránsokról van szó, a szálláson élők valamennyien jogsértően tartózkodnak Magyarországon, és - mint mondta - azért jönnek ide, mert nem tudják betartani a saját államuk törvényeit, vallási előírásait.
Zagyva György Gyula megszólította a szállás lakóit is. Angol tolmácsot hívott a színpadra, így közölte a külföldiekkel is, "hogy mi a probléma".
A tüntetés résztvevőinek pedig azt mondta, "kezdetnek" tekintsék ezt a demonstrációt, mert ezt a helyzetet "polgári ellenállás nélkül nem lehet megoldani", lehet, hogy pár embernek majd oda kell láncolnia magát a bejárathoz.
Balassagyarmat önkormányzata két hete felterjesztésben fordult a belügyminiszterhez, és törvényi szigorításokat kért a szállás rendjéért. A képviselők erről egyhangúlag szavaztak, a javaslatról az Országgyűlés tárgyal majd.

Címkék: idegen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

2024. Május 15. 08:21, szerda | Helyi

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.

2024. Május 15. 07:59, szerda | Helyi

Idegen civilizációk nyomaira bukkanhattak a Tejútrendszerben

Hét olyan csillagot találtak, amelyeknek különös fényét természetes körülményekkel nehezebb megmagyarázni, mint azzal, hogy elkezdték hatalmas energiaközpontokká alakítani őket.