Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2024. Február 21. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: azenkutyam/web/zsuffa csaba

A közös séta jó alkalom lehet arra, hogy tanítsuk kedvencünket

A közös séta jó alkalom lehet arra, hogy tanítsuk kedvencünket

Mivel a sétáltatás egy kiemelt kötődési lehetőség (tehát a kötődést erősíti kutya és gazdája között), mindenkinek, aki a kutyával egy házban él, sétáltatnia kéne a kutyát.

Megtörténhet, hogy az ember előkapja a telefonját, mert egy fontos üzenetet vár. De a kutyasétáltatás szóljon a kutyánkról, és az együtt töltött időről.

Ne csak egymás mellett sétáljunk

Néha látunk olyan kutya-gazdi párosokat, akik mintha külön univerzumban járnának a séta során. A kutyus megy előre, szaglászik, hátra se néz a gazdájára, utóbbi pedig a telefonját bújja.

Természetesen, ha az embernek napi többször kell levinnie kedvencét sétálni, nem biztos, hogy mindig ugyan olyan lelkesedéssel teszi ezt. A fenti jelenet nem is azt jelenti, hogy baj lenne a kapcsolatukkal, vagy neveletlen lenne a kutya, hiszen nem látunk belőlük többet, mint ezt a fél percet. De ha minden séta így alakul, ha minden közös akció igazából csak párhuzamos akció, azt lehet, hogy érdemes orvosolni.

Nem kell, és nem is érdemes folyamatos szemkontaktust és figyelmet elvárni a kutyától. Ugyanolyan fontos az, hogy felmérje a környezetét, mint az, hogy interakcióba lépjen velünk.

Egy séta tökéletes alkalom lehet arra, hogy tanítsuk őt és erősítsük a kapcsolatunkat.

Legyen nálunk egy kevés jutalomfalat, és néha hívjuk oda magunkhoz kutyánkat, gyakoroljuk az alapokat. Ül, fekszik, láb melletti séta.

Érdemes a sétába építeni ilyen rövid tanulószekciókat. Ha kedvencünk hajlandó rá, hasonló módon kisebb játékszüneteket is tarthatunk, a lényeg, hogy legyünk érdekesek és zökkentsük ki egy kicsit a monoton szaglászásból.

Nem minden kutya több emberes, de egy családi kutyánál fontos, hogy mindenki tudjon vele foglalkozni és ha kell, mindenkire hallgasson.

Ezt viszont könnyebb mondani, mint csinálni. Egy jó módszer lehet, ha a család minden tagja (aki már elég idős ahhoz, hogy a kutyát sétáltassa) kiveszi a részét a kutyasétáltatásból. Osszuk be, hogy ki mikor viszi ki a kutyát, és tartsuk be az előző pontot: ne csak egymás mellett sétáljunk, lépjünk interakcióba kedvencünkkel.

Csapatban sétálni

Ha kutyád már jól sétál a pórázon és az utcán is reagál a vezényszavakra, jöhet egy kis nehezítő tényező. Ha kedvenced barátságos más kutyákkal, akkor szociális élményt is csinálhatsz a sétából. Nem kell hozzá más, mint egy kedves ismerős, akinek hasonlóan barátságos a kutyája, és ismerik egymást az ebek.

Egy-egy ilyen alkalom szuper lehet kedvenced önbizalmának növeléséhez, illetve közös tanuláshoz is. Lehet, hogy már mióta szenvedtek például azzal, hogy kutyusod megálljon az út szélén, a másik eb viszont jól ismeri már ezt a szokást. A kutyák könnyedén elleshetnek egymástól néhány dolgot egy ilyen csoportos séta alkalmával. Ha van rá lehetőség, a végén még egy kutyafuttatóba is bemehettek, hogy szabadabban játszhassanak egymással az ebek.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket -

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.