Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Május 12. 08:24, vasárnap | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A környezetszennyezéstől is kialakulhat az asztma

A környezetszennyezéstől is kialakulhat az asztma

A környezetszennyezéssel magyarázható az asztmás megbetegedések megnövekedett száma - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1-en szombaton.

Régebben pollenek, házi poratkák okozták, de a jelenlegi környezetszennyező anyagoktól már önmagukban is kialakulhat az asztma - tette hozzá.

Mint elmondta, az asztma az allergiák második legsúlyosabb, legtöbb odafigyelést érintő fajtája lehet. A betegség kiváltó okát sokszor problémás megállapítani, ezért az elkerülése is nehéz - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az allergiás hajlamot lehet örökölni, de a betegség kialakulásában a környezetnek, és egyes rizikófaktoroknak - dohányzásnak, elhízásnak - is nagy szerepe van.

Hangsúlyozta: asztmával teljes életet lehet élni a biológiai terápiák, illetve az egyre jobb gyógyszerek révén. Világjelenségnek mondta, hogy a betegek fele nem használja rendszeresen a gyógyszereit.

A műsorban elhangzott, évente nagyjából 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, már jelenleg is 350 ezer diagnosztizált ember él Magyarországon és feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.