Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Március 01. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A katasztrófavédelem felkészült az árvizek elleni védekezésre

A katasztrófavédelem felkészült az árvizek elleni védekezésre

Salgótarjánba látogatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője

- Megfelelően felkészült a vízügyi, a védelmi igazgatási és a katasztrófavédelmi rendszer, rendelkeznek az árvíz elleni védekezéshez szükséges készletekkel, tervekkel, gyakorlatokkal, létszámmal, technikai eszközparkkal - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Salgótarjánban.
Bakondi György elmondta: minden tavasszal van ár- és belvízi veszélyeztetettség, az pedig, hogy lesz-e árvíz, a vízgyűjtőkön összegyűlt hómennyiségtől függ. Kapcsolatban vannak a szomszédos országokkal, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a hóhelyzetről és az időjárásról. Egyrészt, hogy közösen védekezhessenek a határtérségekben, másrészt, hogy 24-48 órával az áradás előtt meghozhassák az esetleges rendkívüli intézkedéseket - tette hozzá.
A főigazgató jelentősnek nevezte a vízgyűjtőkön lévő hómennyiséget. Elmondta: a Duna vízgyűjtőjén például 15 köbkilométernyi hó van. Összehasonlításként hozzátette: egy köbkilométernyi a Balaton vize.
Ismertette: önmagában a hómennyiség még nem okoz feltétlenül áradást, az, hogy bekövetkezik-e az árvíz, attól függ, hogy milyen gyors a felmelegedés a vízgyűjtőkön.
Bakondi György arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban gátak, víztározók épültek, mederkotrásokat és árterület-tisztításokat végeztek az országban, ezek jelentősen növeli a folyók vízelvezető képességét.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.