Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2012. Július 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A jövedékiadó-terv miatt összeomolhat a cigarettapiac

A jövedékiadó-terv miatt összeomolhat a cigarettapiac

Összeomolhat a cigarettapiac jövőre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 600 millió szál legális dohánytermék eshet ki a forgalomból, vagyis 5 százalékkal zsugorodik a piac a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, illetve a trafiktörvény miatt - írja a Napi Gazdaság.

A jelenlegi tervezet szerinti emeléssel egy doboz cigaretta átlagára jövő őszre 850−950 forint közé emelkedik, a sodródohányé pedig 19 szálra vetítve is minimum 550 forint körül lesz, miközben a feketepiacon egy doboz cigaretta 350−450 forintért kapható. Amennyiben az illegális csatornák megnyílnak, rövid idő alatt duplázódhat a feketén történő értékesítés, ami a dohányfogyasztási adatokkal számolva összességében 100 milliárd forint nagyságrendű jövedékiadó- és áfakiesést okozhat.

A Napi Gazdaság számításai szerint ugyanakkor még így is teljesülhetnek a kormányzat bevétel- és fogyasztáscsökkenés oldaláról megfogalmazott tervei. Növekvő feketepiac mellett drasztikusan esik a cigarettafogyasztás, Brüsszelt pedig − sarkítva − összességében ez érdekli, a feketepiac visszaszorítása, illetve az abból származó kiesés magánügy. A dohányzásból fakadó egészségügyi kiadások fölé emelkedik a jövedékiadó-bevétel 10-11 milliárd szál legális fogyasztással számolva is, áfával együtt pedig a szaldó egyértelműen pozitív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:50, csütörtök | Belföld

OKF: ma indulnak a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába

Csütörtök reggel indulnak azok a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába, akik segítenek az erdőtüzek megfékezésében.

2024. Augusztus 01. 07:47, csütörtök | Belföld

Országos autóbuszos személyszállítási eljárás indul

2024. Augusztus 01. 07:43, csütörtök | Belföld

Koncz Zsófia az új családokért felelős államtitkár

Új államtitkárokkal erősít a Kulturális és Innovációs Minisztérium augusztus elsejétől: Sulyok Tamás köztársasági elnök Koncz Zsófia országgyűlési képviselőt családokért felelős államtitkárnak nevezte ki

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság