Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 09. 07:07, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A házilégy lárváján múlik minden?

A házilégy lárváján múlik minden?

A közönséges házilégy (Musca domestica) lárvája lehet az állati takarmányok legújabb, fehérjében gazdag alternatívája.

A manapság használt tápok nagy részét halhúsból készítik, vagyis jelentősen függnek az egyre fogyatkozó globális halállománytól. „Az emberiség halfelhasználásának jelenlegi ütemével számolva 2050-re még két bolygó óceánjaira lenne szükségünk ahhoz, hogy mi magunk jól lakjunk – mutatott rá David Drew, az AgriProtein Technologies nevű brit vállalat vezetője. – Bolygónk lakossága pedig exponenciálisan növekszik, India, illetve Kína áll a szárnyas-, marha-, és disznóhúsfogyasztás élén.”

A probléma hatékony megoldását kereső vállalat a dél-afrikai Fokvárostól mintegy 45 kilométerre északra hozta létre az első lárvafarmját. A telep működése egyszerű: a speciális tárolókban tartott legyek lerakják a petéiket, amelyekből három nap múlva előbújnak a lárvák. A több millió utódot ezután vágóhídról származó vérfürdőbe áztatják, hogy jól felhizlalják őket. Később alaposan megmossák, és ha elérik nagyjából a 12 millimétert, begyűjtik őket, hogy kiszárítva és ledarálva állati takarmányként szolgáló labdacsokat formáljanak belőlük.

A vállalat a jövő év végére szeretné üzembe helyezni a teljesen kereskedelmi alapon működő lárvagyárát, amely naponta mintegy 65 ezer liter vért használna fel a száztonnányi lárva etetésére, és nem kevesebb mint húsz tonna takarmányt állítana elő. „Ez egy jóval olcsóbb megoldás, mint a halhús, és egyúttal gazdagabb fehérjeforrás is, mivel nélkülözi a tápanyagok felszívódását gátló anyagokat” – közölte Elsje Pieterse, a Stellenbosch Egyetem állattudományi karának munkatársa, aki maga is részt vett a programban. Mint hozzátette, a termék megújuló és természetes táplálékforrás, hiszen a lárvákat a természet „utcaseprőiként” tartják számon, mivel képesek eltakarítani a baktériumokat. Éppen ezért gyakran használták őket korábban a sebek fertőzött vagy halott szöveteinek az eltávolítására.

Az AgriProtein Technologies már a Bill and Melinda Gates Foundation számára is dolgozott, akkor a hulladékhasznosítást és a táplálékszerzést zseniálisan ötvöző katonalegyekkel (Hermetia illucens) folytattak vizsgálatokat az afrikai nyomornegyedek árnyékszékeinek „feltakarítása” érdekében. Ezek a rovarok ugyanis az emberi ürülékbe rakják petéiket, amelyek lárvaként előbújva később helyben nekiállnak csemegézni, ezáltal olyan szagtalan anyagot hátrahagyva, amelyet kiválóan lehet trágyaként hasznosítani. A katonalégy lárváját – a házilégyéhez hasonlóan – kitűnő fehérjeforrásként is lehet értékesíteni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.