Városlista
2024. október 28, hétfő - Simon

Hírek

2024. Október 28. 10:16, hétfő | Helyi
Forrás: greekreporter/promotions/web/zsuffa csaba

A futball Görögországban kezdődött

A futball Görögországban kezdődött

Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban kiállított dombormű egy ókori görög fiatalt ábrázol, amint egy focilabdát egyensúlyoz a combján egy kisfiú előtt. Ez azt jelenti, hogy a futball, bár primitív formában,

legalább 2400 éves, és nagy valószínűséggel az ókori Görögországból származik.

Ha ma ezt a szép ókori műalkotást nézzük, azt mondhatjuk, hogy a férfi úgy tűnik, megmutatja fiának, hogyan kell irányítani a labdát, mint egy ókori görög Lionel Messi.

A labdával játszó alak ábrázolása a régészek szerint a Kr.e. IV. század harmadik negyedére (Kr. e. 400-375) nyúlik vissza.

A futballt az ókori Görögországban Episkyrosnak hívták
Az Episkyros egy futballmeccs volt, amelyet az ókori Görögországban játszottak két, általában tizenkét-tizennégy játékosból álló csapat között, egy-egy labdával; az akkori játékszabályok megengedték a kezek használatát.

A cél az volt, hogy a másik csapat feje fölé dobja a labdát. Volt egy fehér vonal, úgynevezett skyros a csapatok között, és egy másik fehér vonal minden csapat mögött.

A labda gyakran cserélt oldalt, amíg az egyik csapat a vonal mögé nem kényszerült a végén. A modern futballtól eltérően az Episkyros lehetővé tette a játékosok közötti teljes érintkezést, így viszonylag erőszakos sportággá vált.

Az Episkyros különösen népszerű volt Spártában, ahol gyakran játszották a spártai fiatalok katonai kiképzésének részeként. Az egyik legfontosabb ókori görög sportnak tartják, és jelentős hatással volt a modern futball fejlődésére.

Később a rómaiak átvették az Episkyrost, átnevezték és „harpastum”-ra, a görög harpaston (ἁρπαστόν) szó latinosítására, azaz „elkapni” (labda) alakították át.

Az Episkyros a mai focivá alakul
Az Episkyros, az ókori Görögország futballjának nyomai az évszázadok során elvesztek, ahogy az európai hatalmak és a társadalmak megváltoztak.

De hasonlóan az ősi olimpiai sportokhoz, amelyeket a mai modern változatokká alakítottak át, úgy a mai futball is alkalmazkodik a folyamatosan változó normákhoz és korszakokhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 28. 11:43, hétfő | Helyi

Mi a gazdasági fellendülés titka Salgótarján számára?

A Perplexity AI egy mesterséges intelligencia által vezérelt kutató- és társalgási keresőmotor, amely természetes nyelvű prediktív szöveg használatával válaszol a lekérdezésekre.

2024. Október 28. 09:27, hétfő | Helyi

Indul a nemzeti konzultáció, mutatjuk a kérdéseket

Magyarország meg tudja csinálni! Ez a címme a hétfőn útjára induló újabb nemzeti konzultációnak. a kormány minden magyar állampolgár véleményére kíváncsi. Mutatjuk a kérdéseket!

2024. Október 28. 07:57, hétfő | Helyi

Mit tehetünk, ha minden hajnalban a szomszéd kakas kukorékolása ébreszt?

130 decibellel kukorékol a kakas. Általában állatbarátok vagyunk, mindaddig, amíg a közvetlen közelünkben nem él valaki az éjjel hangosan ugató vagy éppen vonyító kutyájával és a legszebb álmunkból felriasztó kakasával.

2024. Október 27. 21:24, vasárnap | Helyi

Magyarok segítségével fedeztek fel egy teljesen egyedi csillagrendszert

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának munkatársai is részt vettek egy teljesen egyedi, eddig ismeretlen csillaghármasnak a felfedezésében,