Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2023. November 23. 17:50, csütörtök | Sport
Forrás: KOLLÁTH BENJÁMIN-KÖLES ISTVÁN ÁKOS

A Ferrari és a Mercedes beidézésével kezdik a versenybírák az Abu-Dzabi Nagydíj hétvégéjét!

A Ferrari és a Mercedes beidézésével kezdik a versenybírák az Abu-Dzabi Nagydíj hétvégéjét!

Toto Wolffot és Fred Vasseurt beidézték a Forma-1-es versenybírák, hogy megmagyarázzák „bizonyos nyelvezet használatát” a múlt heti Las Vegas-i Nagydíj egyik paprikásra sikeredett sajtótájékoztatóján.

Wolff és Vasseur volt ott a vegasi esemény csapatfőnököknek tartott sajtótájékoztatóján, közvetlenül az első szabadedzés után, melyet törölni kellett, amiért egy Esteban Ocon autója által kilazított csatornafedél a következő körben Carlos Sainz Ferrarijában és Ocon Alpine-jában is károkat okozott.

Ennek oka az volt, hogy a jelenlegi, ground effectet alkalmazó Forma-1-es autók alatti erők komoly hatással lehetnek az utcai pályákon, a kérdéses csatornafedél betonból készült foglalata azután adta meg magát, hogy az autók a Las Vegas Stripen padlógázzal hajtottak át felette. Ocon autóját egy új váz köré kellett felhúzni, miközben sürgős javítási munkálatok kezdődtek az érintett és a Stripen található másik 30 csatornafedél körül, mivel Sainznak is új váz, valamint új motor kellett, hogy egyáltalán rajthoz tudjon állni vasárnap.Mindeközben Wolff és Vasseur egy szokatlan sajtótájékoztatón vettek részt, ahol az egyértelműen felpaprikázott Vasseur többek között arról beszélt, hogy „ez az egész egy vagyonba fog kerülni nekünk. El***ztuk Carlos edzését.” Wolff később így fakadt ki: „Egy ki****ott elszabadult csatornafedélről beszél, ilyen már többször is volt. Semmiség ez, csak az első szabadedzés” – így próbálta megvédeni a Las Vegas-i esemény szervezőit a kritikától.A következő héten, Abu-Dzabiban mindkét csapatfőnököt beidézték, hogy elmagyarázzák a megszólalásaikat a Forma-1 versenybíráinak, egy döntőbizottság állt fel ugyanis arra, hogy megvizsgálják, megsértette-e Wolff és Vasseur az FIA Nemzetközi Versenyszabályzatának 12.2.2.f cikkelyét.A sportszabályzat 12.2.1.f pontja kimondja, hogy szabályszegésnek minősül, ha egy versenyző, vagy bármelyik csapattag „olyan szóbeli vagy írásbeli kijelentéseket, vagy olyan cselekményt hajtott végre, amelyek erkölcsi kárt vagy veszteséget okoztak az FIA-nak, szerveinek, tagjainak vagy vezető tisztségviselőinek, illetve általánosabban a motorsport érdekeinek és az FIA által védett értékeknek”.

Az FIA közleménye szerint azért most került elő ez a téma egy múlt heti sajtótájékoztatóról, mert a Las Vegas-i menetrend miatt nem tudtak a verseny előtt vasárnap megtartani a meghallgatást, ezért „átruházzák a hatáskörüket” az Abu-Dzabi Nagydíj versenybíróira. Wolff és Vasseur helyi idő szerint délután 5-kor, azaz magyar idő szerint délután 2-kor fog a versenybírók elé fáradni.

Wolff megszólalásai egy erősen feszült pillanat után jöttek a sajtótájékoztatón, amikor arra a kérdésre válaszolt volna, hogy a vegasi pályán történtek „arculcsapást jelentenek-e a Forma-1-nek”, de közbekiabált egy riporter.

Wolff éppen azt mondta, hogy „le fogják rögzíteni ezt a csatornafedelet és senki sem fog az egészről beszélni holnap reggel”, amire a Daily Mail Forma-1-es tudósítója közbekiabált, miszerint: „De fognak!” Wolff ekkor kapta fel a vizet:

„Ön tette fel ezt a kérdést? Nevetséges, teljesen nevetséges. Ez az első szabadedzés, hogy képzeli, hogy próbál bemocskolni egy eseményt, ami új mércét állít fel mindenben. Jön és egy ki****ott elszabadult csatornafedélről beszél, ilyen már többször is volt. Semmiség ez, csak az első szabadedzés.”

„Ismerjük el azokat, akik létrehozták ezt a nagydíjat, ami a sportágat sokkal nagyobbá teszi, mint volt. Volt már olyan, hogy valakiről jót mondott vagy jót írt? Mert ezekről az emberekről, akik itt dolgoznak, kellene. A Liberty nagyszerű munkát végzett. Nem kellene nyavalyognunk azért, mert kilazult egy csatornafedél az első szabadedzésen.” „Az autó összetört, nagy kár érte. Carlos veszélyben is lehetett volna, szóval az FIA-nak és a szervezőknek és mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy ne forduljon elő még egyszer. De az, hogy ez arculcsapás lenne a sportnak csütörtök este. Európában amúgy sem nézi ezt senki.”

Vasseur kifakadása akkor történt, miután nem volt hajlandó a sajtótájékoztatót levezénylő Tom Clarkson kérdésére válaszolni a csapat idei szezonjáról, miután először leírta az autó sérüléseit. Így zajlott a párbeszéd köztük:

Vasseur: „A helyzet az, hogy teljesen összetört a moncoque, a motor, az akkumulátor és szerintem ez elfogadhatatlan.”
Clarkson: „Jó, de vizsgáljuk a nagyobb képet...”
Vasseur [közbevágva]: „Nem, ez egy jó kép, ennél nagyobb kép nekem nem kell.”

Nem ez az első eset egyébként, hogy egy F1-es csapatfőnököt beidéznek a 12.2.1.f pont miatt. Idén korábban Günther Steinert idézték be, amikor a Haas csapatfőnöke a folyamatosan cserélődő összetételű versenybírói kart kritizálta, és kijelentette, hogy állandó, professzionális versenybírókra van szüksége a sportnak.

Frissítés: 45 perccel a meghallgatás kezdete után már közzé is tették a vizsgálat eredményét, amit érdekes enyhítő körülmények határoztak meg.

Mindeközben a Ferrari elnöke, John Elkann is erős üzenetet küldött Vasseurnek, még ha más felhanggal is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 13. 10:16, szombat | Sport

Volt adok-kapok, de győzni tudtunk!

Élménybeszámoló Jobbágy Ákostól a Prešov Rally után, ahol a dobogó legtetején végeztek.

2024. Július 12. 07:55, péntek | Sport

Csúnyán megalázta a román másodosztályú csapat a paksiakat

A kupagyőztes Paksi FC 4-0-ra kikapott hazai pályán a román Corvinul Hunedoara csapatától csütörtökön a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának első mérkőzésén.