Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Június 25. 05:48, kedd | Helyi
Forrás: REUTERS FERRARI

Kész az üzem, itt fogják gyártani a jövő Ferrarijait.

Kész az üzem, itt fogják gyártani a jövő Ferrarijait.

Fontos mérföldkőhöz ért a Ferrari, ugyanis elkészült az új, fenntarthatóságra alapozó gyára. A márka első villanyautója már innen fog kigördülni.

A napokban adták át a Ferrari új, szintén maranellói gyárát, ahol eleinte az olasz márka belső égésű motorral szerelt és a plug-in hibrid autói fognak készülni, várhatóan 2025 végétől pedig az első elektromos Ferrari-modellt szintén itt fogják gyártani.

Az e-building megnyitóján Sergio Mattarella olasz elnök mellett a Ferrari vezérkara, így John Elkann elnök, Piero Ferrari alelnök és Benedetto Vigna vezérigazgató is jelen volt.

Bár a Ferrari hivatalos közleményében nem említették, az eseményen elhangzott, hogy az új létesítmény egy több mint 200 millió eurós beruházás keretében valósult meg, mint arról a Reuters beszámolt. A jelenlegi árfolyamon 79 milliárd forintnak megfelelő összegből két év és 350 ember munkájával építették fel a 25 méter magas, üveghomlokzatú komplexumot.

42 500 négyzetméter a Ferrari e-building területe, viszont annak érdekében, hogy megkönnyítsék a terjeszkedést, 39 lakó- és ipari épület megvásárlásával egy mintegy 100 ezer négyzetméternyi területen láttak neki az építkezésnek. Nemcsak a közúthálózatot fejlesztették a projekt részeként, de 1,5 kilométernyi kerékpárúttal meg is toldották azt, továbbá 1400 parkolóhelyet létesítettek.

Komoly hangsúlyt helyeztek az energiahatékony és fenntartható működésre, ebben központi szerepet tölt be a tetőn kiépített, 3000 panelből álló és 1,3 megawattos csúcsteljesítményre képes napelem-rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a gyárépület teljes egészében megújuló energiával működjön. 200 fát is ültettek, az esővizet pedig egy 200 köbméteres tartályban gyűjtik össze, majd hasznosítják újra.

300-nál is többen fognak dolgozni az új üzemben, de rengeteg robot is részt fog venni a munkában. Az alsó szinten a gépház található, a földszinten a járműgyártás és a logisztika, a félemeleten az irodák kaptak helyet, míg a felső szinten nemcsak autókat fognak gyártani, de a motorok és más komponensek összeszerelése is itt zajlik majd.

Forrás: Ferrari, Reuters
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Ferrari S.p.A.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:17, szombat | Helyi

Így lopják el az ember hangját

Sokan nem is sejtik, hogy működik az átverés: így lopják el az ember hangját, és máris kész a baj. Egy brit felmérés szerint az emberek fele még soha nem hallott arról,

2024. Szeptember 28. 16:01, szombat | Helyi

Pluszpénz az autótulajdonosoknak - jó megoldás lehet az autóbérlés vagy bérbeadás?

Egy szokatlan ötlettel kereshetnek pluszpénzt az autótulajdonosok Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél.

2024. Szeptember 28. 07:00, szombat | Helyi

Salgótarján - Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül - szeretné, ha megvalósulna?

Egy új módszer a kistermelők közösségi piacterének kialakítására. Háztáji gazdálkodásra, konyhakertekre, kisvállalkozásokra épül a SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIACTÉR. Akár Ön is csatlakozhat!

2024. Szeptember 27. 14:06, péntek | Helyi

A 120 cm magas, az emberi alakot formázó PEPPER ROBOT

Apródot kapott a Szondi. A robot az ipari-informatika oktatását szolgája Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.