Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 20. 17:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A felek azon dolgoznak, hogy a két új paksi blokk 2029-2030-ban áramot termeljen

A felek azon dolgoznak, hogy a két új paksi blokk 2029-2030-ban áramot termeljen

Az orosz és a magyar fél is azon dolgozik, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen Magyarországon

- hangsúlyozta Alekszandr Merten, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnöke, a Paks II. projekt igazgatója hétfőn háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Kiemelte, egyértelműen látszik a haladás az építési területen, ahol folyik a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek kiépítése, a talajelőkészítés. A Paks II. társasággal együttműködve folyamatosan végzik az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat, és várják a létesítési engedélyt.

Hangsúlyozta, a Roszatom a Paks II. projekt kivitelezése mellett erősíti piaci pozícióját Magyarországon, egyebek közt magyar partnerekkel vegyesvállalatok alapításán dolgoznak az atomenergiához kapcsolódó különböző területeken, köztük az egészségügyben is.

A Roszatom regionális vezetője utalt arra, hogy kedvező tapasztalatot szereztek eddigi vegyesvállalati partnereikkel, köztük az MVM-csoporttal, például a szervízszolgáltatásban.

Alekszandr Merten kitért arra, hogy az energiaárak növekedése idején is képes az atomenergia olcsón energiát előállítani, és ezzel hozzájárul a fenntarthatósághoz.

Kiemelte, az Európai Unióban Magyarország vezetőszerepet játszik az atomenergia használatában és fejlesztésében Franciaországhoz hasonlóan, és a V4-országok is aktívan fejlesztik az atomenergia-használatot.

Címkék: atomerőmű, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.