Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Március 29. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A dohányzási szokásokat is a gének határozzák meg?

A dohányzási szokásokat is a gének határozzák meg?

Bár sokan próbálják ki a cigarettát, mégsem mindenki szokik rá. Egy új kutatás szerint ennek hátterében a genetika áll - írja a Health Day. A kutatás részeként először erős dohányosok genetikai vizsgálatát végezték el, majd ezer új-zélandi lakoson ugyanezt megnézték, megállapították rizikójukat és 38 éves korukban megnézték, hogy elméletük megállja-e a helyét.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a tinédzserek, akiknek genetikailag már születésükkor magas volt a kockázatuk a dohányzásra való rászokásra, azoknak 24 százalékkal valóban nagyobb esélyük volt arra, hogy naponta dohányozzanak 15 éves korukra. Arra, hogy naponta egy dobozzal elszívjanak 18 éves korukra pedig még ennél is nagyobb, 43 százalék volt a megemelkedett rizikófaktor.

Ezeknek a magas rizikójú embereknek 27 százalékkal megemelkedett a kockázatuk arra, hogy a nikotin rabjává váljanak, s 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel vallottak kudarcot a leszokási programokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.