Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Február 27. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

A Dal: ma lesz a döntő

A Dal: ma lesz a döntő

Ma eldől, melyik dal és előadó lesz A Dal 2016 nyertese. A döntőnek - amelyet a Duna és a Duna World csatorna élőben közvetít - most először nemzetközi sztárvendége is lesz Alexander Rybak hegedűs-énekes személyében.

A Dal 2016, a közmédia januárban indult zenei dalválasztó showjának eredetileg harminc dalból álló mezőnyéből három elő- és két középdöntő után alakult ki a nyolcas döntő résztvevőinek köre.

Ma A Dal 2016 fináléjába jutott nyolc produkcióból először a négytagú szakmai zsűri pontozással választja ki a négy legjobbat, a végeredményről a tévénézők szavazatai döntenek. A nyolc döntős dal meghallgatása után a szakmai zsűri tagjai egyenként 4, 6, 8 és 10 pontot adnak az általuk legjobbnak tartott négy dalnak. A pontszámok összesítéséből áll össze a végső fázisba jutó négy előadó és dal kiléte. Rájuk ezt követően a nézők szavazhatnak, a legtöbb voksot kapott versenyző nyeri A Dal 2016-ot és képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Stockholmban. Szavazni A Dal 2016 applikáció segítségével, a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) vagy sms-ben lehet.

A 25 éves Freddie Pioneer című dalával elő- és középdöntőjét egyaránt megnyerte, akárcsak a 29 esztendős Petruska András, aki a Trouble in My Mind című dalt adja elő szombat este.

A döntőben két magyar nyelvű dal hangzik el: Oláh Gergő a Győz a jó című számmal versenyez, a Parno Graszt pedig a Már nem szédülökkel.

A Kállay Saunders Band dalának címe Who We Are. Ha ez a produkció győzne szombaton, Kállay-Saunders András lenne az első magyar előadó, aki másodszor is képviselhetné az országot az Eurovízión: 2014-ben Koppenhágában a döntőben az 5. helyen végzett Running című dalával.

Szintén a döntőben szerepel Berkes Olivér és Tóth Andi duettje: a általuk előadott Seven Seas című dalt kétszer is a közönség juttatta tovább. Vásáry André a Why-t énekli, a döntőben Mushu nevű formáció pedig az Uncle Tom című szerzeményt adja elő.

A műsor történetében először lesz nemzetközi sztárvendég: a minszki születésű norvég Alexander Rybak nemcsak énekes és hegedűvirtuóz, hanem popsztár is, 2009-ben ugyanis ő nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Lesz egy másik extra produkció is, A Dal tavalyi győztese, Csemer Boglárka is fellép.

A showműsorban veszi át díját A Dal 2016-hoz kapcsolódó akusztikus verseny győztese, a ByThe Way, amely Free to Fly című dalával az online szavazatok 39 százalékát kapta. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.

A műsorral párhuzamosan a Petőfi Rádió most először hirdetett remixversenyt, amelyet a Victor Strada néven alkotó Gruber Viktor nyert meg, ő Berkes Olivér és Tóth Andi Seven Seas című dalából készített remixet.

Az idei dalválasztó műsor szakmai zsűrijében Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Pierrot zenei producer és előadó; valamint Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója szerepel.

A Dal 2016 műsorvezetője Tatár Csilla és Harsányi Levente.

Az idei magyar válogatóversenybe 372 dalt neveztek, az előzsűri tavaly decemberre szűkítette le a listát 30-ra. Az Eurovíziós Dalfesztivált május 10. és 14. között rendezik Stockholmban, 43 ország képviselője fog indulni, a magyar versenyző a május 10-i első elődöntőben lép színpadra.

Az érdeklődők extra tartalmakat találnak A Dal honlapján, a mediaklikk.hu/adal oldalon, valamint a produkció Facebook oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;