Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Május 18. 07:15, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A cseh nagykövet látogatott Salgótarjánba

A cseh nagykövet látogatott Salgótarjánba

Idegenforgalmi és gazdasági kapcsolatfelvételről tárgyalt Helena Bambasová cseh nagykövet csütörtökön Salgótarjánban a város és Nógrád megye vezetőivel.

A megbeszélés után sajtótájékoztatón elmondták, hogy fontos kölcsönösen megismertetni a különböző régiókat, a gazdasági együttműködés pedig elsősorban a kis- és középvállalkozások bevonásával kezdődhet meg. Helena Bambasová ismertette: Magyarország minden megyéjét bejárja, és felajánlja segítségét a kapcsolatok kialakításában.
Ennek egyik fontos területe lehet az idegenforgalom támogatása, hiszen amíg sok magyarnak Csehország Prágát, esetleg Cesky Krumlovot jelenti, ugyanígy a csehek számára a magyarországi idegenforgalom a Balatonban, valamelyik gyógyfürdőben, tokaji bor és paprika vásárlásában merül ki - tette hozzá.
A cseh nagykövet elismerően szólt Salgótarján testvérvárosi és kulturális kapcsolatairól, és jelezte, ha a városnak van rá igénye, javaslatot tesz hasonló adottságú, méretű cseh településekkel történő, testvérvárosi együttműködést célzó kapcsolatfelvételre. Fontosnak nevezte a két ország tapasztalatcseréjét az uniós források elnyerése és felhasználása kapcsán.
Székyné Sztrémi Melinda Salgótarján polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a nógrádi térségben magas a munkanélküliség, ezért fontos lenne a befektetők megjelenése. A városvezető és a nagykövet is úgy véli, a gazdaságfejlesztést elsősorban a kis- és középvállalkozások együttműködésével lehet erősíteni, a kamarákon keresztül.
Székyné Sztrémi Melinda azt is elmondta: a megbeszélésen Szabó Sándor kormánymegbízott a közigazgatás átalakítása kapcsán szorgalmazta a tapasztalatcserét, míg Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke azt vetette fel, hogy a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakra érdemes lenne közösen felkészülnie a két országnak.

Címkék: nagykövet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.