Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. November 04. 17:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A chiphiány miatt megugrott az igény a használt személyautók iránt

A chiphiány miatt megugrott az igény a használt személyautók iránt

Az autópiacot sújtó chiphiány hatására októberben 6,2 százalékkal több, 12 040 használt személyautót regisztráltak az országban a tavaly ilyenkori szinthez képest

- idézte a DataHouse adatait a JóAutók.hu használtautó piactér csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.
Kiemelték: a fokozott érdeklődés az árakban is megmutatkozik, az átlagár-emelkedés egyes használtautó-kategóriákban év eleje óta a 20 százalékot is meghaladja.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a vásárlók egyre nagyobb része fordul a használt autók felé, októberben már közel negyedével kevesebb új autót adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Az alkatrészhiány miatt visszaeső termelés jelentősen kitolta az új autók esetében a megrendelés és az átvétel közti várakozási időt, miközben a gyártási költségek növekedése számottevő áremelkedéssel is járt - részletezte.

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értékektől, október végére azonban a piac már teljesen behozta a lemaradását. A használtautó-import mennyisége az év első tíz hónapjában összesen 110 013 volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év hasonló időszakában regisztrált 110 262-es értékkel.

Október végéig az újautó-eladások száma 103 683 volt, ami az év első felében tapasztalt felfutás miatt még mindig 1,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 102 054-es szintet. A harmadik negyedévben ugyanakkor az újautó-eladások száma már 13,6 százalékkal alakult a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szint alatt, októberben pedig csupán 9131 új személyautót értékesítettek, ami 23,6 százalékkal kevesebb a tavaly októberi 11 950-es volumennél.

A közleményben iparági elemzőkre hivatkozva az áll, hogy a félvezető-ellátás bizonytalansága legalább a jövő év közepéig kitart, ami tartósan magas szinten tartja a keresletet a használtautó-piacon. A megnövekedett kereslet miatt várhatóan az év hátralévő hónapjaiban is magas szinten marad az import volumene, így szinte bizonyossá vált, hogy 2021-ben a tavalyi 130 430-nál több használt autó áramlik majd az országba - jelezte a weboldal üzemeltetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.