Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 18. 12:19, péntek | Életmód
Forrás: goldspirit.hu | Kovács Éva

A bűntudat megjelenése

A bűntudat megjelenése

A bűntudattal kapcsolatban az emberek két csoportra oszthatók: vannak, akik tudják, hogy rendelkeznek bűntudattal, és vannak, akik nem - Dr. Nicholas C. Demetry egyesült államokbeli pszichiáter fogalmazta meg e gondolatot.

A bűntudat tünetei Dr. Demetry szerint a következők:

Túlzott komolyság; túlságos elkötelezettség, vagy elkötelezettség-fóbia; aggódás; kényszeres segítés; nyugtalan, szorongásos ébredés; önostorozás; aggódás mások véleménye miatt;” ,„Nem bírom elviselni, ha bárki haragszik rám.”; „Nem vagyok olyan jó, mint amilyennek mások tartanak.”, „Mindenki lábtörlője vagyok.”, „Soha nincs időm magamra.”, „Attól félek, mások jobbak nálam.”, „Kedvenc szavaim: kell, kellene, muszáj, nincs más választásom.”, „Ki nem állhatom a kritikát.”, „Perfekcionista/maximalista vagyok.”, „Amiatt aggódom, nehogy önző legyek.”, „Gyűlölök segítséget kérni, illetve elfogadni.”, „Nem tudok bókokat, dicséretet elfogadni.”, „Néha szorongok, hogy meg fognak büntetni bűneimért.”, „Sokat aggodalmaskodom a testem miatt.”, „Nem tudok ’nem’-et mondani.”, „Soha nem gyógyulok meg/nem jutok túl ezen a problémán.”, „Képtelen vagyok megbízni másokban.”

A bűntudat forrásai

Visszatérve Dr. Demerty pszichiáter meghatározására, miszerint a bűntudattal kapcsolatban az emberek két csoportra oszthatók: vannak, akik tudják, hogy rendelkeznek bűntudattal, és vannak, akik nem, kissé túlzónak tűnhet ez a megállapítás. De gondoljunk csak bele, mennyi forrásból erednek tudatalatti tartalmaink, amelyek valóságunk több mint 90%-át határozzák meg. Jelen cikkünk csak a következő néhány aspektusra terjed ki:

- jelen életben szerzett,

- generációs mintákból származó,

- előző életekből hozott bűntudat,

- valamint az „eredendő bűn”.

Lehet, hogy a kedves olvasó meg van győződve arról, hogyjelen életében semmilyen vétek nem terheli a lelkét, hiszen senkinek semmi rosszat nem tett, de elképzelhető, hogy a tudatalatti szintjén teljesen mást találunk. Mi van akkor, ha nem várt gyerekként érkeztünk a családba? Ha anyu napokig vajúdott hihetetlen fájdalmak között (amit a család számtalanszor elmesélt) – MIATTUNK? Vagy ha a szülők elváltak? (Bármi is legyen a válóok, a gyerek legtöbbször úgy véli, az ő rosszasága miatt költözött el apu/anyu.) És az iskolában? Tényleg jó érzés volt ötöst, vagy dicséretet kapni, amikor a padtársunk, vagy a barátunk, csak négyest szerzett, esetleg megbukott?

Vagy olyan élethelyzetbe kerültünk, amikor nem voltunk képesek vállalni egy új életet, és elvetettük a néhány hetes magzatot? A felsorolás nem teljes, mindenki maga fejezze be a sort.

Nem csak egymagunkban, elszigetelten éljük az életünket. Minden gondolatunkba, cselekedetünkbe, attitűdünkbe belejátszanak szüleink, nagyszüleink, felmenőink örömei, fájdalmai, eredményei, kudarcai, félelmei és bűntudata is. Hogy csak néhány példát említsek, ha nagyanyánk „megesett” lány volt, az ő szégyene, bűntudata szintén körbeleng minket, vagy ha nagyapánk a háborúban embereket ölt, a lelkében maradt fájdalmas önvád is örökölhető, nem beszélve arról, ha ő túlélte bajtársai halálát, úgy érezheti, elárulta őket.

Többféle diszciplína állítja: létezésünk nem fogantatásunkkal kezdődik. Ahogy Dr Kurt Ebert, az AFT megalkotója fogalmaz: „Örök energetikai lények vagyunk, akik ideiglenesen fizikai testben nyilvánulunk meg, így jelen energiáinkra hatást gyakorol múltbeli létezésünk energiája is.” Hasonlóan a generációs minták átörökítéséhez, múltbeli életünk vétkei miatt érzett bűntudatunk is színezheti jelenbeli tapasztalatainkat.

Végül az eredendő bűn. Akár vallásosak vagyunk, akár nem, a körülbelül kétezer éve tanított „bűnben fogantál” hitrendszer akkor is működik bennünk, ha személyesen ezt soha senki nem olvasta ránk, hiszen annyira erősen jelen van a (C.G.Jung által feltárt és leírt) kollektív tudattalanban, az egész emberiséget átható információs mezőben, hogy nehéz elkerülni saját energetikai- és gondolat-rendszerünkbe történő beszivárgását.

A bűntudat fiziológiai megjelenése

Ha bűntudat kapcsol be elménk működése során, a homlok-lebenyben levő tudatos gondolkodás központja lekapcsol, és az agyunk hátsóagyi, túlélő üzemmódra vált, az üss, vagy fuss reflex kapcsol be. Képtelenné válunk a helyzet valós értékelésére és az optimális megoldás megtalálására, ehelyett a múltban egyszer már bevált reakciót ismételjük. Vakká válunk az adott szituációban, és valamilyen gyerekkorban már bevált, tanult viselkedést produkálunk, tovább rontva a helyzeten. Például: „elfelejtettem a feleségemnek virágot venni a születésnapjára, ami rosszul esett neki, ettől bűntudatom van, szégyellem is magam, így magamba fordulok, majd elkezdem őt hibáztatni, hogy ő meg nem vasalta ki az ingemet, jól megsértődöm, és nem szólok hozzá két napig. Pont úgy, mint ötödik osztályban, amikor nem tanultam meg a leckét, és a „hülye” tanár pont engem hívott felelni, és meg sem szólaltam. Még utána se szóltam se az osztálytársaimhoz, se a szüleimhez, pláne nem a tanárhoz.” Ha nem a tízéves önmagamat ismételném, hanem képes lennék felnőtt módjára gondolkodni, eszembe juthatna, hogy nyílt, őszinte kommunikációval sokkal többre megyek, és mindkettőnknek jó lesz. Például így: „Édesem, nagyon sajnálom, hogy elfelejtettem, de ettől még nagyon szeretlek, és hogy ezt bebizonyítsam, most nyomban elviszek sétálni, vacsorázni, vagy kérhetsz cserébe, amit akarsz.”

A bűntudat hatására agyunkban nemcsak az előagyi működés vált át hátsóagyiba, hanem a jobb és bal agyfélteke koordinációja is felborul. Képesek maradunk elméleteket, kifogásokat, magyarázkodást gyártani, de a kreatív megoldások homályban maradnak.

Mint említettük, örök energetikai lények vagyunk. Lényünk energiája a kínai orvoslásból ismert meridián-rendszeren áramlik. Ezek a meridiánok kapcsolatban állnak bizonyos belső szervekkel és izmokkal.

Energetikai rendszerünk másik fontos részét képezik a szintén keleti tanokból ismert csakrák. (A csakra szanszkrit szó, jelentése: kerék.) Ezek az energiaközpontok energiát vesznek fel a környezetből, és adnak le. Amellett, hogy mind a hét csakra bizonyos pszichés funkcióban is szerepet játszik, mindegyik kapcsolódik egy-egy belső elválasztású mirigyhez.

A bűntudat által kiváltott stressz-hormonok a meridiánokhoz és a csakrákhoz kapcsolódó energiaáramlást is károsan befolyásolják, és ha a bűntudat sokáig fennáll, akár fizikai tüneteket is eredményezhetnek. Többek között szomatizálódhat cukorbetegségként, vastagbélgyulladásként, szívproblémaként, influenzaként, trombózisként, mániás depresszióként, meddőségi és terhességi problémákként, szexuális zavarokként, pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésként, tanulási nehézségekként, hogy csak néhányat említsünk.

Címkék: életmód, bűntudat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.