Városlista
2021. november 28, vasárnap - Stefánia

Hírek

2021. Október 22. 13:28, péntek | Helyi
Forrás: Buják Község Önkormányzata

A bujáki önkormányzati épület energetikai korszerűsítése

A bujáki önkormányzati épület energetikai korszerűsítése

Buják Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy csökkentse az önkormányzati tulajdonú Glatz Oszkár Művelődési Központ és Könyvtár épületének primer energiaigényét és károsanyag kibocsátását, valamint elősegítse hatékonyabb energiahasználatát és racionálisabb energiagazdálkodását, továbbá növelje az épület energiaellátásában alkalmazott megújuló energia részarányát.

Buják községben a Kossuth Lajos út 3. szám alatt található az önkormányzati tulajdonú, 1968-ban épült Glatz Oszkár Művelődési Központ és Könyvtár épülete. Az épület hagyományos falazott szerkezetű, egyemeletes, fafödémes, magastetős. Az érintett épületegyüttes felújítása, korszerűsítése részlegesen megtörtént 2009-ben, azonban a felújítás nem terjedt ki minden határoló szerkezetre, és a fűtési rendszer is érintetlen maradt.

A fejlesztés során az épület még nem korszerűsített részeinek energetikai fejlesztése megvalósult. Az utólagos homlokzati hőszigetelés pótlása elsősorban a kiszolgáló épületrész udvari homlokzatán, ill. a színpad épülettömegének teljes felületén megtörtént. Elkészült a zárófödémek utólagos hőszigetelése, beleértve a színpad fölötti lapostető teljes vízszigetelésének rekonstrukcióját is. A korábbi részleges felújítás körében még nem cserélt nyílászárók kibontása után fokozott légzárású, hőszigetelő üvegezésű, az előírásoknak megfelelő hővezetési tényezőjű, műanyag szerkezetű nyílászárók kerültek beépítésre. A meglévő, elavult fűtés felújítása során, a meglévő fűtési rendszer részbeni elbontásával új zárt égésterű kondenzációs kazán került beépítésre, új hőleadókkal (radiátor), szabályozással. Az épület felújítása során a belső alaprajzi elrendezés nem változott. A projekt keretében sor került az épület projektarányos akadálymentesítésére is.
Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődtek az épület fenntartási költségei, valamint csökkent a fajlagos energiafelhasználás, mely közvetve hozzájárult a fenntartható fejlődéshez és a felhívás célkitűzéseihez is.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 43.035.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-16-NG1-2017-00075 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2018.04.01.-2021.10.31.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 25. 13:30, csütörtök | Helyi

Ülést tartott a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal

2021. November 25. 10:09, csütörtök | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt napokban egy személyi sérüléssel járó és három anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a megye rendőrei.

2021. November 25. 09:58, csütörtök | Helyi

„Jó lesz a nyaklánc meg a gyűrű is!” – mondta a házaló, és vitte is az aranyat

A Pásztói Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat az ellen a 62 éves paplanokkal házaló hatvani nő ellen, aki egy mozgásában korlátozott idős asszonytól tulajdonított el aranyékszereket.

2021. November 23. 11:56, kedd | Helyi

Kevesebbet akartak fizetni, ezért kenőpénzt adtak a sofőrnek

A Nógrád Megyei Főügyészség vesztegetés miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik az állattenyésztéssel járó melléktermékek súlyával trükköztek annak érdekében,