Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-DEBRECEN DE

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

Közölte az egyetem M. Tóth Ildikó sajtóközpontja annak kapcsán, hogy járműmérnök-hallgatókat fogadott a BMW helyi képzési központja.

Azt írták, befejeződött a járműmérnöki alapképzés járműgyártás szakirányos hallgatók első csoportjának oktatása a BMW Group Gyár Debrecen képzési központjában. A résztvevők egyebek mellett a tervezéssel, a forgácsolással, a lemezmegmunkálással, illetve a részegységek szét- és összeszerelésével ismerkedtek meg.
A közlemény szerint a járműmérnöki BSc képzés 33 hallgatója négy héten át a járműgyártás tantárgy keretében kapott gyakorlati oktatást a BMW nemrég elkészült debreceni képzési központjában.
A német autógyár oktatási programjának megfelelően a hallgatók fémipari gyakorlatot, valamint gépjárműismeretet tanultak. Egyebek mellett az elektronikával, a 3D nyomtatással, illetve az automatikával ismerkedtek - idézi a közlemény Bodzás Sándort, a gépészmérnöki tanszék helyettes vezetőjét.


A szakember elmondta azt is, hogy számos változtatást hajtottak végre a járműmérnöki képzésen annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni a cégek igényeinek.
Nagyobb hangsúlyt fektetnek például az ipari gyártósori szimulációk, a 3D CAD tervezés, illetve a 3D nyomtatási technológiák bemutatására - tette hozzá Erdei Timotei István tanársegéd megjegyezve, hogy a járműmérnök hallgatóknak a korábbinál több órájuk van a járműgyártási laborban, ahol az autóiparban is alkalmazott gépeket a gyakorlatban is programozzák.


A járműmérnöki tanszék oktatói is folyamatosan bővítik tudásukat, további tanúsítványok megszerzésével és céges továbbképzéseken való részvétellel - zárul az egyetem közleménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.