Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Április 03. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A 'beteg' szó hallatán egyből a gyógyszer a megoldás?

A 'beteg' szó hallatán egyből a gyógyszer a megoldás?

Amint a gyermek állapotát, viselkedését 'betegségként' diagnosztizálják, a szülők hajlamosabbak a gyógyszeres kezelésre, még akkor is, hogyha azt mondják nekik, a gyógyszer nem elég hatékony - állítja egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be. A vizsgálatba 175, egy hónapos korú egészséges csecsemő szüleit vonták be.

A szülőket arra kérték a michigani klinikán, hogy képzeljék el, hogy gyerekük nagyon sokat sír és nyáladzik. Néhányuknak ezt követően azt mondták, hogy gyereküknek gastrooesophagealis reflux betegségük van, a többi szülőnek pedig azt, hogy nem diagnosztizálták gyereküket konkrét betegséggel.

Az előbbi csoportba tartozó szülők sokkal inkább érdeklődtek a gyógyszeres kezelés iránt, még akkor is, amikor az orvosok figyelmeztették őket arra, hogy az nem valószínű, hogy hatásos lesz. Ezzel szemben a másik csoport szüleit nem érdekelte a gyógyszeres kezelés lehetősége.

Bár nagyon sok csecsemő sír és nyáladzik túl sokat, valójában csak néhányuknak van gastrooesophagealis reflux betegsége, amit az orvosok csak úgy tudnak diagnosztizálni, hogyha endoszkópos vizsgálattal megnézik a gyermek torkát. Ugyanakkor sok orvos ezt elmulasztja, s megfelelő diagnosztizálás nélkül írja fel a gyógyszeres kezelést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.