Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A beszédértés zavara állhat a diszlexia mögött

A beszédértés zavara állhat a diszlexia mögött

Egy új kutatás szerint a diszlexiát az agy jelfeldolgozó problémája okozza, beleértve a beszédfelismerés képességét is. Bár intelligencia hiányban nem szenvednek, a diszlexiás embereknek problémájuk van az olvasással, a megértéssel és szavak vagy szövegek magyarázatával.

Német kutatók azt találták, mindennek oka, hogy az agyi tamaluszuk nem jól dolgozza fel a beszédet. Ez a kis hiba az egész rendszer működésére hatással lehet - ez az oka annak, hogy oly sokféle változata ismert a diszlexiának.

A kutatás keretében két vizsgálatot csináltak a szakemberek. Először a résztvevőknek szövegértési feladatokat kellett elvégezniük. Mágneses rezonancia tomográfia vizsgálattal a normálistól eltérő agyi válaszokra lettek figyelmesek a beszédhangok felismerése közben.

Ezzel szemben, amikor a résztvevők csak hallgatták a szöveget, de nem kellett feladatokat elvégezniük, akkor az agyi vizsgálat során nem találtak különbséget a diszlexiás és az egészséges résztvevők között.

A probléma tehát a beszéd felismerésének folyamata közben keletkezik - számol be a kutatásról a Health Day.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).