Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A beszédértés zavara állhat a diszlexia mögött

A beszédértés zavara állhat a diszlexia mögött

Egy új kutatás szerint a diszlexiát az agy jelfeldolgozó problémája okozza, beleértve a beszédfelismerés képességét is. Bár intelligencia hiányban nem szenvednek, a diszlexiás embereknek problémájuk van az olvasással, a megértéssel és szavak vagy szövegek magyarázatával.

Német kutatók azt találták, mindennek oka, hogy az agyi tamaluszuk nem jól dolgozza fel a beszédet. Ez a kis hiba az egész rendszer működésére hatással lehet - ez az oka annak, hogy oly sokféle változata ismert a diszlexiának.

A kutatás keretében két vizsgálatot csináltak a szakemberek. Először a résztvevőknek szövegértési feladatokat kellett elvégezniük. Mágneses rezonancia tomográfia vizsgálattal a normálistól eltérő agyi válaszokra lettek figyelmesek a beszédhangok felismerése közben.

Ezzel szemben, amikor a résztvevők csak hallgatták a szöveget, de nem kellett feladatokat elvégezniük, akkor az agyi vizsgálat során nem találtak különbséget a diszlexiás és az egészséges résztvevők között.

A probléma tehát a beszéd felismerésének folyamata közben keletkezik - számol be a kutatásról a Health Day.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után