Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Június 10. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A belügyminisztertől várják a megoldást az ipolytarnóciak

A belügyminisztertől várják a megoldást az ipolytarnóciak

Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak közös levélben azok az ipolytarnóci lakók, akiknek házait rendszeresen elönti a kiáradó Ipoly folyó.

Levelükben sürgős tájékoztatást kérnek arról, mikor történik meg az ártéri ingatlanok kiváltása.
A helyzet előzménye, hogy Nagy Andor (KDNP), a térség országgyűlési képviselője javaslatára az Országgyűlés decemberben 50 millió forintot különített el a költségvetésben az érintett ártéri ingatlanok kiváltására. Korábban a Nógrád megyei falu 50 millió forintot nyert az Ipoly gátjának megerősítésére, de mivel a hatósági vizsgálatok során kiderült, hogy a munkát ennyi pénzből nem lehet elvégezni, az önkormányzat visszaadta a pénzt.
A faluban nyolc ingatlanban kilenc családot érint a kiváltás. A lakók május végi levelükben azt írták, a családok kiválasztották azokat az ingatlanokat, amelyeket cserelakásként elfogadnának, az eladók türelmetlenek. Kitértek arra is, nem tudják, műveljék-e a kerteket, elvégezzék-e házaikon a karbantartásokat, hova írassák be a gyerekeket óvodába, iskolába.
Szabó Tibor (Fidesz), Ipolytarnóc polgármestere elmondta: a belügyminiszteri válasz még nem érkezett meg a levélre. Tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium két munkatársa márciusban helyszíni szemlét folytatott, fényképeket készített, és elvitte az ingatlanok adatanyagait.
Minden iratanyagot becsatolt, amit a látogatás óta kértek, és folyamatosan tartja a kapcsolatot az illetékes főosztályvezető-helyettessel - mondta a polgármester, hozzátéve: jogosnak tartja a lakók felháborodását, hiszen öt hónap alatt nem történt érdemi előrelépés az ügyben.
Szabó Tibor közölte: a Nógrád Megyei Kormányhivatal három munkatársa csütörtökön megtekintette az árvízi lakóházakat és a kiválasztott csereingatlanokat, a műszaki felmérést jövő héten küldik el a Belügyminisztériumba.
Mint elmondta, két család Ipolytarnócon maradna, négy másik településre költözne, két tulajdonos pénzmegváltást kér, egy pedig nem kíván részt venni a programban, vagyis nem költözik ki.

Címkék: Ipolytarnóc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 12:21, csütörtök | Helyi

Jövő Mobilitása Szövetség: sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra.

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ)

2024. Május 09. 09:41, csütörtök | Helyi

Három a magyar igazság!

Egy helybeli férfi Salgótarján különböző részein három nap leforgása alatt három gépkocsit tört fel, a híres mondás azonban itt is beigazolódott. Három nap elég volt a nyomozóknak is az igazság kiderítésére és az elkövető elfogá

2024. Május 09. 09:30, csütörtök | Helyi

Közösen fejleszti a testnevelő tanárok képzését a TF és a Magyar Diáksport Szövetség.

A testnevelő tanárok képzésének fejlesztését és gyakorlatiasabbá tételét szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet szerdán írt alá Sterbenz Tamás.

2024. Május 09. 09:21, csütörtök | Helyi

Tour de Hongrie - Útinform: csütörtöki forgalomkorlátozások Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A Tour de Hongrie kerékpáros körverseny második napján, csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kell számítani forgalomkorlátozásokra közölte az Útinform.