Városlista
2021. október 19, kedd - Nándor

Hírek

2012. Április 27. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A gyermekkori erőszak, bántalmazás annyira mély hatással, traumával van az illetőre, hogy még a DNS-ét is megváltoztatja úgy, hogy genetikai állománya évekkel idősebbnek tűnik tényleges életkoránál.

Állítják az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Azoknak a tízéves gyerekeknek a DNS-ében, akiket már korábban bántalmaztak a szakemberek, olyan kopásokat figyeltek meg, amelyek normális esetben az öregedés jelei.

A vizsgálat keretében a szakemberek a gyerekeket 5,7 és 10 éves korukban vizsgálták meg, s rövidebb telomérákat találtak azok DNS-ében, akik bántalmazásnak voltak kitéve. „Ez az első eset, amikor rámutattunk, hogy a telomérák gyors ütemben rövidülhetnek akár fiatal korban is, ha a gyereket stressz éri' – mondta Idan Shalev, az egyetem kutatója.

A telomérák a kromoszómák végét lezáró DNS szakaszok, amelyek megvédik a DNS szálat a felbomlástól. Amikor pedig a teloméra sérül vagy megrövidül, a sejtek kettéosztódásának lehetősége is csökken. Tehát a rövidebb telomérák különböző betegségekkel köthetőek össze, mint a szívbetegség, demencia és bizonyos daganatos megbetegedések. A tanulmányról a canada.com számol be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 17:04, hétfő | Belföld

Hatszáz bálát gyújtott fel Vasban

Elfogtak és gyújtogatással gyanúsítanak a rendőrök egy férfit, aki miatt hatszáz szalmabála égett le október 15-én a 8-as főút mellett Duka község közelében

2021. Október 18. 16:02, hétfő | Belföld

Bozótvágóval ölte meg két ismerősét is

Befejezték a rendőrök a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki januárban megölte két ismerősét Szegeden.

2021. Október 18. 14:01, hétfő | Belföld

Az autisták akár bódításban is megkaphatják az oltást

Az autizmus-spektrumzavarban érintettek igény esetén akár bódításban is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát - tájékoztatta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) hétfőn az MTI-t.

2021. Október 18. 11:06, hétfő | Belföld

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében vasárnap - közölte a rendőrség a honlapján.