Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 07. 13:36, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

9 évre ítélték első fokon az ittas gázolót, aki a barátjára fogta a halálos baleset okozását

9 évre ítélték első fokon az ittas gázolót, aki a barátjára fogta a halálos baleset okozását

A férfi – akit 2002-ben ittas vezetés miatt egy évre eltiltottak a járművezetéstől, de mivel utánképzési kötelezettségét nem teljesítette, így érvényes vezetői engedéllyel azóta nem rendelkezett – 2020. január 17-én este 6 óra körül Salgótarján lakott területén ittas állapotban vezette tehergépkocsiját a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel. A Rákóczi út 42. szám előtt a menetiránya szerint bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem észlelt, így járműve jobb első részével fékezés és irányváltás nélkül elütötte az addigra már az úttesten közel 10 métert megtévő nőt.

A baleset után a férfi nem állt meg, holott a gépkocsi szélvédője is betört, így nem győződött meg arról, hogy a gyalogos megsérült-e, illetve segítségnyújtásra szorul-e, ehelyett azért, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól kibújjon, egy parkolóba hajtott.

A baleset következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket elszenvedve a helyszínen elhunyt.

A férfi néhány perc múlva gyalog visszament helyszínre, ahol a rendőröknek valótlanul az adta elő, hogy a balesetkor ő utasként tartózkodott a gépjárműben és azt egy barátja vezette, aki – miután a teherautóval leparkoltak – elszaladt. A férfit meg is nevezte, akit e vallomása alapján őrizetbe is vettek, majd a beszerzett bizonyítékok alapján két nap múlva szabadon engedték.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a nyomozás elrendelésekor eredményesen indítványozta a gázoló letartóztatását, majd 2020. március 25-én vádat is emelt a letartóztatásban lévő férfi ellen halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt.

A Salgótarjáni Járásbíróság 2020. szeptember 30-án a megbánás csíráját sem mutató vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek, és 9 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, továbbá végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a közel félmillió forintra rúgó bűnügyi költségek megfizetésére is.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és a védője pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A férfi letartóztatását a bíróság fenntartotta, így rács mögött kell kivárnia a másodfokú ítélet meghozatalát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 15:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.