Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2023. Június 25. 08:20, vasárnap | Életmód

70 éves Révész Sándor

70 éves Révész Sándor

„Két nagyon különböző téren vagyok otthonos – mondta nemrég a papageno.hu-nak adott interjúban Révész Sándor, akit a lap Jávor Pál után a legnagyobb magyar férfi szupersztárként jellemez.

Révész erről a kettősségről azt mondta, hogy az egyik világa a természet, a hétköznapok nyugalma és békessége. „Viszont abban a pillanatban, hogy fellépek a színpadra, és elindul buli, a zene lendületében, sodrásában és a társaim energiájában elszabadul a pokol, a tombolás, az őrültekháza!”

Tizenhat évesen szerzett ORI-engedélyt és kezdett az Echo együttessel vendégként turnézni. Máig ismert becenevét is akkor kapta. Az 1970-es évek elején tagja volt a Hearts, a Mogyorósi Trió, a Tűzkerék együtteseknek. 1971-től játszott a Generálban, majd 1975-től 1981-ig a Piramis frontembere volt. Többször is elnyerte az Év Énekese díjat a közönségszavazatok alapján. A Piramisból 1981-ben vált ki, majd külföldön keresett munkát. 1984-ben tért haza, egy évvel később Demjén Ferenc, Presser Gábor és mások közreműködésével elkészítette első szólóalbumát. 1986-ban Karácsony János társaságában országos turnéra indult. Később visszavonult a zenei élettől és Ásotthalmon telepedett le.

1992 márciusában lépett fel újra Demjén Ferenc vendégeként a Budapest Sportcsarnokban. Hamarosan bejelentették, hogy a Piramis egy koncert erejéig újra összeáll, ám a közönségigényt látva ebből öt telt házas BS-koncert lett. 1993-ban új szólóalbumot készített, ezen régi zenésztársai is szerepet kaptak, játszik a lemezen Závodi János és Gallai Péter is. Ez a lemez újabb szellemiségű, Révésznek érett művészetét mutatja, anyagával egyetlen koncertet adott a BS-ben. 1999-ig szünet következett, majd a Slágerfesztiválon a Generállal újra fellépett. 2003-ban jelent meg Változtam című lemeze, melyen hat új és hat régi dala szerepel. 2009 májusában országos turnéra indult új zenekarával. A fiatal, tehetséges zenésztársakkal (Nagy Gergely, Horváth Ákos, Cseh Balázs, Szakáll Béla) nagy sikerű akusztikus koncerteket adott. A turné zárókoncertje 2010 januárjában a MÜPÁ-ban volt. 2013-tól újra a színpadon látható. Zajzon Gábor lantművésszel játszik intim hangulatú fellépésein.

2022-ben elbagatellizált magas vérnyomása következtében szélütés érte, amitől teste bal oldala megbénult. Ismétlődő kezelések, hosszas rehabilitáció után az év végén állhatott újra közönség elé (Wikipedia).

Fotó: Révész Sándor - Facebook

Címkék: révész sándor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.