Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Július 16. 08:00, vasárnap | Belföld

65 MILLIÁRD FORINT AKTIVIZÁLÓDIK AZ AKTÍV TURIZMUS FEJLESZTÉSÉRE

65 MILLIÁRD FORINT AKTIVIZÁLÓDIK AZ AKTÍV TURIZMUS FEJLESZTÉSÉRE

„Aktív turizmus fejlesztése” címmel jelenik meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 65 milliárd forintos felhívása.

A TOP-Plusz-6.1.4-23 kódszámú felhívás a hivatalos pályázati portálon megjelent tervezet szerint az ország kevésbé fejlett régióiban nyújt támogatást a több megállópontot érintő, hálózatos fejlesztésekhez, illetve országos jelentőségű aktív- és ökoturisztikai fejlesztések megvalósításához.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg (összes elszámolható költség alapon) egészen pontosan 64 928 285 538 forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Támogatási kérelmet nyújthatnak be

- az alapító okiratuk szerint aktív turizmussal is foglalkozó szövetségek és egyéb, alapító okirat szerint aktív turizmussal is foglalkozó egyesületek;

- a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Sí Szövetség;

- nemzeti park igazgatóságok;

- az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.;

- állami tulajdonú, aktív turizmussal foglalkozó nonprofit gazdasági társaságok;

- helyi önkormányzatok, társulásaik és többségi tulajdonú gazdasági társaságaik (kivéve azon városok és várostérségek önkormányzatai, illetve azok többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságai, amelyek a Fenntartható Városfejlesztés keretében jogosultak támogatási kérelmet benyújtani).

Támogatható tevékenységek:

- aktív turisztikai hálózatok fejlesztése;

- országos jelentőségű, egyedi aktív- és ökoturisztikai fejlesztések;

- nemzeti parkok, többségében állami tulajdonú erdőgazdaságok, natúrparkok, geoparkok komplex ökoturisztikai infrastrukturális fejlesztései;

- állami tulajdonú kisvasutak, keskeny nyomtávú erdei vasutak turisztikai infrastruktúrájának fejlesztése;

-példaértékű aktív- és ökoturisztikai beruházások és kapcsolódó egységes aktív- és ökoturisztikai szolgáltatásfejlesztés.

Az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések elsősorban természetileg különleges adottságokkal bíró, elmaradottabb vidéki területeket céloznak, ahol egyéb gazdasági tevékenységek híján a helyi lakosság foglalkoztatási lehetőségei nagyon korlátozottak.

Ezekben a térségekben gyakran a turizmus jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget, következésképpen az ágazat kiemelten fontos szerepet játszik a vidéki térségek munkahelyteremtésében, ahol kevés számú munkahely létrejötte is jelentős hatású lehet – olvashatjuk a felhívástervezetben.

Az előző uniós ciklusban számos intézkedés támogatott aktív- és ökoturisztikai fejlesztéseket, megkezdődött az aktív-turisztikai hálózatok alapjainak kiépítése. A fejlesztések folytatása, további területek számára történő elérhetővé tétele, valamint a túratípusok közötti együttműködés, a hálózatosodás és az egységes szolgáltatási színvonal kialakítása a következő időszak feladata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.