Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2024. Június 16. 08:34, vasárnap | Helyi
Forrás: enyugat/MTI/tudas/web/zsuffa csaba

64 ezer apa neveli egyedül a gyerekeit

64 ezer apa neveli egyedül a gyerekeit

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon: a felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit – közölte az Egyszülős Központ az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő.

A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13 százalék – azaz 44 ezer apa – volt – tették hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket – az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az esetükben – írták, hozzátéve, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a gyereknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom.

Magyarországon a lakosság közel 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban – jelezték.

Budapesten két helyen – Pesten és Budán – működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek.

Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő.

Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el – áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 08:34, kedd | Helyi

Budapesten tartja csúcstalálkozóját a legnagyobb európai munkaadói szövetség.

Az Európai Munkaadói Szövetség, a BusinessEurope Budapesten tartja az Elnökök Tanácsa (Council of Presidents) ülését június 27-28-án.

2024. Június 25. 08:15, kedd | Helyi

Nyári idő sok napsütéssel

Az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délen, délkeleten és délnyugaton erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés.

2024. Június 25. 06:20, kedd | Helyi

Iskolai tiltott tárgyak listája.

Jön az iskolai tiltott tárgyak listája, az őröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját.

2024. Június 25. 05:48, kedd | Helyi

Kész az üzem, itt fogják gyártani a jövő Ferrarijait.

Fontos mérföldkőhöz ért a Ferrari, ugyanis elkészült az új, fenntarthatóságra alapozó gyára. A márka első villanyautója már innen fog kigördülni.