Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 20. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: VÁCI EGYHÁZMEGYE

"A TANÉV VÉGÉN LELKI ÖSSZEGZÉST IS KÉSZÍTSÜNK!" – TE DEUM VÁCON.

Június 14-én, pénteken hálaadó szentmisével zárta a 2023/2024-es tanévet a Váci Egyházmegye Hitoktatási Igazgatósága.

Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF). A szentmisét követően – melyet Marton Zsolt megyéspüspök mutatott be a váci Szent Anna piarista templomban – az egyházmegyében az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végzett pedagógusok vehették át elismeréseiket.
A hagyományhoz híven idén is közös hálaadó szentmisével zárta a tanévet az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága és a Váci Egyházmegye Hitoktatási igazgatósága. Az ünnepségen az intézmények vezetői, munkatársai, valamint pedagógusok és hozzátartozóik vettek részt.

Marton Zsolt püspök szentbeszédében elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a tanév végén a pedagógusok ne csak év végi összefoglalót készítsenek, a diákok pedig ne pusztán a vizsgákra való tanulásra fókuszáljanak, hanem a lelki összegzésre is fektessenek hangsúlyt. „Kérdezzük meg magunktól: törekedtünk-e jézusi módon szeretni egymást, a ránk bízottakat, feletteseinket
és önmagunkat?”A korábban pedagógusként dolgozó püspök a szakma szépségéről is beszélt, megköszönve mind kollégáinak, mind a szülőknek és a diákoknak az idei tanévbe fektetett munkát. A szentmise után az egyházmegyében az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát
végzett pedagógusok vehették át elismeréseiket. Idén 13 pedagógus részesült Te Deum-díjban, 3 pedagógus Te Deum Életmű-díjban, 4 fő a Szent Gellért díj ezüst fokozata, egy pedagógus pedig a Szent Gellért díj arany fokozata díjban.
Az ünnepség után a Te Deum-díjban részesült Ráduly Krisztina, a bátonyterenyei II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógusa megosztotta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi a kapott elismerést. Az alsó tagozat munkaközösség-vezetőjeként számos program, kirándulások, versenyek szervezője. „A mi iskolánkban tényleg a gyerekek az elsők; mindent értük teszünk.

”18 Családi Életre Nevelési tanácsadó is átvehette oklevelét, akik legalább öt éve vezetnek CSÉN foglalkozásokat intézményeikben, az idei képzésüket követően pedig tanácsadóként segítik majd kollégáikat. Az „Életünk a Család” Program célja, hogy az itt képzett szakemberek a téma és a módszertan iránt elkötelezettek legyenek és a gyerekekkel jó, bizalmi légkört tudjanak kialakítani, amiben átadhatják nekik a családdal és a családi élettel kapcsolatos információkat, valamint segíthetik őket, hogy pozitív képet tudjanak kialakítani
maguknak a családról.

A délelőtt közös ünnepi ebéddel zárult a PüspökVác Látogató-és Rendezvényközpontban. Szívből gratulálunk minden díjazottnak, és köszönjük a pedagógusnak, oktatónak és alkalmazottnak a köznevelésben, felsőoktatásban végzett egész éves áldozatos munkáját!

Nógrád megyei díjazottak:
Te Deum-díjat az a pedagógus, nevelés és oktatás segítő munkatárs, technikai dolgozó kaphat, aki legalább 5 éve egy EKIF intézményben dolgozik, és kiemelkedő hit- és szakmai élet jellemzi, munkája túlmutat a kötelezően elvégzendő feladatokon, intézménye felé elkötelezett, szorgalmas, lelkiismeretes.Szakmailag folyamatosan fejleszti magát, és példaként állítható az Egyházmegyében dolgozó munkatársak elé, valamint az intézmény gyermekei, tanulói szeretik, becsülik, mert a gyermekek számára több mint pedagógus.


Idén Te Deum-díjban részesült a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumból Orosz Bernadett tanító, tanár, valamint Benedek Hajnalka iskolatitkár. A bátonyterenyei II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskolából Ráduly Krisztina pedagógus, az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese, Pálné Szabó
Mária Ilona, a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolából pedig Szvetlik Mária tanárnő.


Idén a Szent Gellért díj Arany fokozatában Fehér Józsefné, a hatvani Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója részesült. A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A díj elkötelezett hitvalló élet, következetes, kitartó, színvonalas nevelő-oktató (egyéb) munkáért adható olyan személynek, aki szilárd erkölcsi alapokon álló munkájával kivívta a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését.

Méltatások:


Orosz Bernadett – tanító, tanár – Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium,Balassagyarmat
Bernadett az elmúlt 17 évben bizonyította, hogy pedagógus pályára teremtetett. A gyermekek és az iskola érdekeit mindig szem előtt tartva, munkájára a megbízhatóság, pontosság, messze
átlagon felüli lelkesedés és hatalmas munkabírás jellemző. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a napi teendői mellett, diákjait folyamatosan versenyeken való részvételre motiválja.
Idén jelentős tevékenységet folytatott mind a hitéletében, mind a médiában megjelenő iskolai tevékenységek tartalmi megjelentetésében. Munkássága, kezdeményezőkészsége, hitbéli és
családi élete révén példaként állítható az egyházmegyében dolgozóknak.


Benedek Hajnalka – iskolatitkár – Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium– Balassagyarmat
Hajnalka 11 éve végzi fáradhatatlanul az intézmény iskolatitkári feladatait. Szakmai munkája messze túlmutat a napi 8 órás tevékenységen, rendszeresen és naprakészen áll rendelkezésre a munkaköréhez nem tartozó egyéb feladatokban is, mindezt úgy, hogy szakmailag folyamatosan fejleszti magát.
Közvetlenségét jellemzi, hogy jó kapcsolatot ápol a pedagógusokkal, a szülőkkel, valamint a helyi, illetve a lakhelyéhez tartozó plébániákkal. A diákokat név szerint ismeri, tud a családi hátterükről, a szociális helyzetükről, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a segélyek, adományok jó helyre kerüljenek. Munkássága és családi élete révén példaként állítható az egyházmegyében dolgozóknak.

Ráduly Krisztina – pedagógus – II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola– Bátonyterenye
Krisztina 30 éves tanítói, osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői tapasztalattal rendelkezik. Pedagógiai munkásságát töretlen hittel és lelkiismerettel végzi. Az oktatás fontosságát, a tanulói kíváncsiság felkeltését, az irodalmi nevelést szívügyének tekinti. Szép magyar beszédre, nyelvi kincseink, hagyományaink ápolására, kultúránk megőrzésére nevel.
Színvonalas iskolai ünnepi műsorokat szerkeszt és ad elő osztályával. Innovatív, alkotó, kreatív pedagógus, aki számára mindezek mellett fontos az esztétikus tanulói környezet, a tehetséges és felzárkóztatásra szoruló tanulókkal való külön foglalkozás. Hittel, szerető szívvel gyakorolja vallását.


Pálné Szabó Mária Ilona, – igazgatóhelyettes – Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola – Hatvan
Mária alapító tagja és meghatározó egyénisége az iskolának. Tanítói és vezetői munkájára mindig a precízség, a magas színvonalra és az igényességre törekvés jellemző. Elfogadó, nyitott, kedves és segítőkész személyiség, aki könnyen teremt kapcsolatot a diákokkal, a szülőkkel és a kollégáival egyaránt. Osztályfőnökként időt és fáradtságot nem kímélve dolgozik a gyermekekért, átadva nekik a keresztény és emberi értékeket.
A tehetséggondozást és a felzárkóztatást kiemelt feladatának tekinti. Kreativitásának, precizitásának köszönhetően számos magas színvonalú iskolai rendezvény, műsor fűződik a nevéhez. Pedagógusi életpályája során folyamatosan képzi magát, belső igénye a szakmai megújulás. Példaértékű hitélete, az egyházközösségben végzett munkája, közösségépítő
tevékenysége nagy segítség abban, hogy az iskola és az egyház közötti kapocs megerősödjön. Hivatásának tekinti munkáját, ezért a felnövekvő pedagógus nemzedék elé példaképként állítható hiteles személyisége."

Szvetlik Mária – tanár – Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola Pásztó
Marika 2018-tól dolgozik az intézményben. Az itt töltött idő alatt pedagógiai munkáját mindvégig magas szakmai színvonalon végezte. Figyelemre méltó a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő tevékenysége, hiszen diákjai számos tanulmányi versenyen vesznek részt magyar nyelv és irodalom tantárgyból, és ezeken szép sikereket is érnek el.
Osztályfőnökként különös figyelemmel veszi körül diákjait, melynek köszönhetően a gyerekek és a szülők is szeretik és elismerik munkáját. A tantestület tiszteletben álló tagja. Nyugdíjas éveihez nagyon jó egészséget és aktív pihenést kívánunk!


Fehér Józsefné – igazgató – Széchenyi István Római Katolikus Technikum és
Gimnázium – Hatvan

Fehér Józsefné 37 éve kezdte tanári pályafutását a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában. 2011. július 1-től igazgatóként folytatta munkáját. Szekeres Mihály
atyával együtt álmodták meg Hatvan városának első katolikus középiskoláját. Az intézmény alapításának folyamatában jelentős szerepet vállalt. Már ekkor megmutatkozott, hogy személyisége, hivatása iránti elkötelezettsége, vezetői adottságai alkalmassá teszik arra, hogy a megálmodott katolikus iskola felelősségteljes, határozott vezetője legyen. A nevelőtestület
teljes támogatását mondhatja magáénak, amit munkatársaival szemben tanúsított lojalitásával,emberséges hozzáállásával és magas színvonalú szakmai példamutatásával ért el. Innovatív vezető, személyéhez számos oktatással- neveléssel kapcsolatos fejlesztés fűződik az intézményben. Munkája során döntéseiben mindig a rábízott gyermekek érdekei állnak a középpontban. Az újhatvani egyházközség aktív tagjaként sikeresen kapcsolja össze az iskola
és a plébánia hitéletét. Az alapítás óta eltelt 12 év bizonyság arra, hogy az általa képviselt filozófia jól működik, miszerint a katolikus iskolákban a gyermek áll a középpontban és védőbástyát képez körülötte a család, a pedagógus közösség és az Egyház.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.