Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 21. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Májusi idő elszórt záporokkal.

Májusi idő elszórt záporokkal.

Kezdetben csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, majd délután dél felől egy kiterjedt zivatarrendszer éri el a Dunántúlt, mely a délutáni és az esti órákban egyre többfelé fog zivatarokat okozni.

Kedden Ugyanakkor a késő délutáni és esti órákban a Duna-Tisza közén is számítani kell viharokra. A zivatarokat többfelé felhőszakadás, nagyobb méretű jég, viharos széllökések és intenzív villámlás kísérheti. Északkeleten maradhat szárazabb az idő. A keleti-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, erős lesz. Hajnalra helyenként északon és északkeleten pára, köd képződhet. Reggel 9 és 17, délután 25 és 31 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Szerdán a napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ismét számítani kell többfelé záporok, zivatarok kialakulására, helyenként hevesebb vihar is előfodrulhat. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a déli-délnyugati szél. Helyenként párás, ködös lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően ismét jelentősebb mértékben lehűlhet a levegő.

Csütörtökön folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, és ismét többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délutánra 23 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken még több tájegységünkön, szombaton már csak helyenként számíthatunk záporokra, zivatarokra. Szombaton már szinte mindenhol kisüt hosszabb időszakokra a nap. Pénteken elsősorban északkeleten, szombaton többfelé lehet élénk, erős a szél. Pénteken 20 és 26, szombaton 22 és 28 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Pollenjelentés
Eperfafélék alacsony
Tölgy alacsony

Fenyőfélék közepes
Pázsitfűfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék alacsony
Gombák alacsony


Átmenetileg mérséklődő pollenterhelés

A záporos-zivataros idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden sem lesz front felettünk, de a fülledt, meleg időben vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok, nehézlégzés, szédülés, fejfájás, migrén, fáradékonyság és dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet.

Nagy lesz a sztrók és az infarktus kockázata.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden kezdetben csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, majd délután dél felől egy kiterjedt zivatarrendszer éri el a Dunántúlt, mely a délutáni és az esti órákban egyre többfelé fog zivatarokat okozni, ugyanakkor a késő délutáni és esti órákban a Duna-Tisza közén is számítani kell viharokra.

A zivatarokat többfelé felhőszakadás, nagyobb méretű jég, viharos széllökések és intenzív villámlás kísérheti.

Emiatt az érintett tájakon vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők, helyenként vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

A záporokban, zivatarokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, valamint az erős, viharos széllökések jelentősebb mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

A keleti-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, erős lesz, mely szintén csökkentheti az autók egyensúlyát.

Hajnalra helyenként pára, köd képződhet, amely átmenetileg korlátozott látási viszonyokat okozhat.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát és a Balkánt,

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.

2024. Július 17. 08:15, szerda | Helyi

Tetőzik a hőség!!!

Egy legyengült hidegfront érhet el minket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még 30 és 39 fok között alakulnak a maximumok.