Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Március 21. 15:59, kedd | Helyi
Forrás: B. R.

Orbán Viktor miniszterelnök sok tízmilliárd forintot „hozott” a nógrádi megyeszékhelyre

Orbán Viktor miniszterelnök sok tízmilliárd forintot „hozott” a nógrádi megyeszékhelyre

Győztes várossá kell tenni Salgótarjánt!

Ötvenméteres sportuszoda, négysávos elkerülő út, jégcsarnok épül, és az egész városközpontot felújítják Salgótarjánban – jelentette be számos más fejlesztés és beruházás mellett Orbán Viktor miniszterelnök, aki kedden a Modern városok program keretében írt alá sokmilliárd forintos állami támogatásról szóló megállapodást Fekete Zsolttal, a nógrádi megyeszékhely polgármesterével.

A megbeszéléseket követő tájékoztatón bejelentették, hogy a Modern városok program keretében Magyarország kormánya és Salgótarján megyei jogú város között megszületett a megállapodás, majd Orbán Viktor és Fekete Zsolt a városházán ünnepélyesen aláírta a dokumentumot a sajtó képviselői és a meghívott vendégek jelenlétében.
A régóta várt aktust követően Fekete Zsolt elmondta: Salgótarján az elmúlt 24 évben nem a töretlen fejlődéséről volt híres, és a megyei jogú városok közül jelenleg is a leghátrányosabb helyzetű. „De innen szép győzni” – tette hozzá.
„Egy éve azzal az elhatározással vettem át a polgármesteri tisztséget, hogy a negatív spirált, amelybe a város került, meg tudjuk fordítani – mondta a város vezetője, hozzátéve, hogy az önkormányzat által kidolgozott fejlesztési program minden pontban egyezett a kormányzati elképzeléssel.
A polgármester hangsúlyozta, hogy Salgótarjánt a város jelenlegi helyzetében átfogó módon, a társadalmi-gazdasági élet minden területén fejleszteni kell.
„A megállapodás azt jelenti, hogy Salgótarján meg tud indulni a fejlődés útján, kistérségünk gazdasági, kulturális és sportbeli központjává válhat.
A polgármester megemlítette, hogy a kormány által korábban elfogadott terület- és településfejlesztési operatív program során Salgótarján számára megítélt 9,2 milliárd forintos fejlesztési forrásból több mint harminc programot indítottak el, amelyből egy óvoda felújítása a közelmúltban már be is fejeződött.
Fekete Zsolt a legfontosabb feladatnak a gazdaságfejlesztést nevezte, mivel a városban 9 százalékos a munkanélküliség, amely több mint az országos átlag kétszerese. Ezért az említett TOP-program keretében a napokban írták alá a foglalkoztatási paktumot, amely a remények szerint enyhíti a problémát.
Elmondta, hogy a városban lévő barnamezős ipari területekből 60 hektárnyit vonnak be a gazdasági fejlődésbe, és azt kormányzati segítséggel, ideirányított befektetésekkel, beruházásokkal akarják megtölteni.
A polgármester fontosnak tartotta azt is, hogy a várost elhagyó fiatalok a tanulmányaikat befejezve visszatérjenek. Ehhez azonban munkahelyek kellenek, versenyképes fizetéssel, mert az utóbbiakkal is gondok vannak Salgótarjánban.
Fekete Zsolt hozzátette, hogy a miniszterelnökkel megállapodtak a 21-es főút teljes négysávosításában, amellyel Salgótarján szinte a főváros agglomerációs területévé válva visszatér az ország vérkeringésébe. Szintén régi vágy teljesül azzal, hogy a várost elkerülő négysávos út épül az országhatárig.
A polgármester kiemelte azt is, hogy növelni kell az oktatás színvonalát és a kereskedelmi szálláshelyek számát, míg a tömegközlekedés javítására elindul egy együttgondolkodás a kormányzattal.
„Fontos, hogy Salgótarján élhető város legyen. A kormánynak is érdeke, hogy a leszakadó észak-magyarországi területeket sikerüljön felzárkóztatni” – tette hozzá Fekete Zsolt, aki azt is megemlítette, hogy fejlesztési elképzelések születtek a városközpont fejlesztésére. A Modern városok program keretében Salgótarján így válhat a régió szerethető központjává.
Orbán Viktor kiemelte, mindig nagy a várakozás, ha egy ellenzéki vezetésű városba megy tárgyalni a miniszterelnök. Hozzátette: a mostani megállapodást alapos, őszinte tárgyalás előzte meg.
„Ilyen megállapodás a város történetében még nem történhetett meg a miniszterelnök és a polgármester között” – hangsúlyozta Orbán Viktor.
Hozzátette: olyan fejlődési pályát kell felrajzolni, amelynek révén vesztes városból győztes várossá tehetjük Salgótarjánt.
A kormányfő kiemelte, hogy Salgótarján az utolsó olyan megyei jogú város, ahol még mindig erősen él az az érzés, hogy a település a rendszerváltozás vesztese. Orbán Viktor arról beszélt, hogy ennek felszámolása elsődleges, hiszen 27 év telt el a rendszerváltozás óta, és nem engedhető meg, hogy legyen olyan megyei jogú város az országban, amely még mindig e politikai változás vesztesének gondolja magát.
A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van Salgótarjánra, és lényeges, hogy ez a nagy hagyományú, volt iparváros megtalálja a helyét a XXI. század Magyarországában.
Orbán Viktor elmondta, hogy a polgármester őszintén ismertette az iparűzési adó számait, a gazdasági teljesítményt, az adóbevételeket, amelyek alapján a tervezett nagy ívű pályát Salgótarján a maga erejéből nem tudja befutni, mert nincs hozzá pénze. Annak is örül, ha okos gazdálkodással egyáltalán működtetni tudja a várost, és még ehhez is szükség lehet kormányzati támogatásra – tette hozzá.
Ezért a tervezett a város biztos működéséhez és a tervezett fejlesztések megvalósításához kormányzati erőt biztosítanak – mondta Orbán Viktor, aki ezek után tucatnyi pontban foglalta össze a megállapodásban érintett fejlesztési területeket a várost elkerülő úttól az új városközpontig.
Elsőként az országhatárig érő, Salgótarjánt elkerülő négysávos utat említette 40-50 milliárd forintos beruházásban.
A város által kért elektromos autóbuszokra vonatkozó igénynek illeszkednie kell az országos közlekedési és tömegközlekedési koncepcióba, ezért közös munkabizottság keresi majd a legjobb megoldást a városi tömegközlekedés megszervezésére. Az új buszpályaudvar és parkoló kialakítását pedig a kért 1,7 milliárd forinttal támogatja a kormány.
Az ipar és a gazdaság fejlesztése érdekében 10 milliárd forintból a város összes „ipari rozsdafoltját” felszámolják, és ezzel 40-45 hektárnyi barnamezős ipari területet hoznak létre. Emellé 2,5 milliárd forintból 10 hektárnyi új zöldmezős ipari parkot is kialakítanak.
Munkacsoport vizsgálja annak műszaki részleteit, hogy megújuló energiából miként alakítható ki a város saját energiaszolgáltatási rendszere.
A salgótarjáni öblösüveggyártás fejlesztésébe 4,5 milliárd forinttal száll be a kormány.
A vendéglátás és kereskedelem oktatási lehetőségeinek a korszerűsítésére 3 milliárd forintot kapnak az érintett tanintézmények, további 2,5 milliárd forinttal segíti a kormány a helyi adottságoknak megfelelően kialakítandó duális képzést.
A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai központjára 1,7 milliárd forintot fordít a kormány.
A sportközpont céljaira 8 milliárd forint jut, amelyből 50 méteres uszodát építenek, amelynek működését öt évig a kormány biztosítja. Az öblösüveggyári pályán 1,5 milliárd forintból atlétikai központ létesül, de jégcsarnok építését is tervezik.
A város és a környék turisztikai vonzerejének erősítésére 22 milliárd forintból terveznek beruházásokat. Ezt az összeget a szakmai jóváhagyás után rendelkezésre bocsátják.
A térség egyházi életének támogatására munkacsoport alakul, amely felméri a fejlesztési igényeket, beleértve a templomokat, plébániákat, parókiákat, az oktatási és szociális intézményeket. Az egyházakkal kötendő megállapodást a kormány támogatni fogja – jelentette ki Orbán Viktor.
„Így érkeztünk el a legnehezebb kérdéshez – folytatta a kormányfő. – Itt van a város központja. Nem olyan ez a városközpont, amilyen egy regionális központhoz illik és szükséges.”
Az elkészülő rehabilitációs terv költségét „nagyvonalú, de észszerű határokon belül a kormány vállalja” – tette hozzá a miniszterelnök.
Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a szükséges tervezésekre nagyon rövid időn belül egymilliárd, majd egy hónapon belül további néhány milliárd forintot kap Salgótarján.
A kormányfő kifejezte reményét, hogy belátható időn, akár egy-két éven belül is érezhető változásokat tudunk elérni az itt élők életminőségében, a városképben és a gazdaság lehetőségeiben is.

B. R.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024. 05. 16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.