Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2011. November 20. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

2012 emlékév lesz Salgótarjánban

2012 emlékév lesz Salgótarjánban

A 2012. évet emlékévvé nyilvánították Salgótarjánban.

A 2012. évet emlékévvé nyilvánították Salgótarjánban, mert 90 éve város a település. 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet épületében tartotta alakuló ülését a képviselő-testület, ekkor mondták ki, hogy Salgótarján rendezett tanácsú várossá válik.
2012. január 27-én lesz a központi ünnepség a József Attila Művelődési és Konferencia Központban – ez a nyitónapja a 2013. január 27-ig tartó emlékévnek. A Vertich Színpad Stúdió vállalta, hogy a város történelmét dramaturgiai szempontból megjelenítve emlékműsorral készül. A műsort később az intézményekben is bemutatják.
A programsorozat még alakul, és ahhoz a salgótarjániak javaslatait is várják, de van még néhány konkrét dátum. Május 18-19-20-án a Tarjáni Tavasz keretén belül hívják meg a testvérvárosok művészeti csoportjait, énekesek, táncosok varázsolnak kavalkádot Salgótarjánban.
Július 19-e, dr. Förster Kálmán, Salgótarján első polgármestere születésnapja is kiemelt nap lesz. A tervek szerint a pavilonsori, úgynevezett kis-főteret Förster Kálmánról neveznék el, a parkot felújítanák, és elhelyeznék benne az első városvezető szobrát is. Emellett a park központjában zenepavilon felállítását is tervezik, ahol helyi előadók, amatőr művészeti csoportok mutatkozhatnak be a közönségnek. Erre a napra szeretnék kiadni a Nógrádi Történeti Múzeum munkáját, Förster Kálmán emlékiratainak feldolgozását.
Az eseménysor mellett fontos szerep jut annak, hogy szervezetek, csoportok különböző témákban meg tudják jeleníteni a helyi értékeket. Így készül egy Salgótarján történetét bemutató fotóalbum Gócs Éva vezetésével, a helyi képzőművészek alkotásaiból pedig gyűjteményes kiállítást rendeznek. Lesz Salgótarján sporttörténetét feldolgozó kiállítás is, kiadják a város turisztikai zsebkönyvét, pályázatot hirdetnek reklámfilmre, és szerveznek olyan fórumokat is, amelyeken a fiatalok mondhatják el, hogy milyen Salgótarjánt szeretnének. Készül egy vándorkiállítás is Salgótarján történetéből, múltjából, jelenéből. Ezt a tárlatot a testvérvárosokban, valamint Budapest frekventált helyein (a Művészetek Palotájában, a Millenáris Parkban) mutatnák be.
Az emlékév költségei több tízmillió forintos nagyságrendre rúgnak, a pénzt 2012. évi költségvetésében különíti majd el a közgyűlés, illetve számos tervhez pályázati forrásokat akarnak szerezni.
A programok tervezése, előkészítése az emlékbizottság feladata, amelynek tagjai: Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester elnök, Tarnócziné Máté Melinda titkár, Gaál Zoltán jegyző, Fenyvesi Gábor alpolgármester (oktatási intézmények), Eötvös Mihály alpolgármester (gazdaság-pénzügy), Gazsi Ferenc (gazdaság-cégek), Tóth Tibor (zene), Szabó János (tánc, néphagyományok), Mizser Attila (irodalom), Szirácsik Éva (képzőművészet, múzeum), Nándori Ferencné (civil szervezetek), Molnár Éva (könyvtár), Tyekvicska Árpád (levéltár), dr. Csongrády Béla (média), Diósiné Taracsák Judit (civil szervezetek), Bercsényi Lajos (kultúra), Vass Csaba (kultúra), Bakos Judit (ifjúság), Szabó János (sport), Judik Béla (környezet, természet), Tóth Gábor (környezet, természet).

Címkék: emlékév

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 08:31, hétfő | Helyi

Fiatal sofőrök az utakon

Nagyon sokan már 17-18 évesen beiratkoznak „B” járműkategóriás tanfolyamra, hogy minél hamarabb megszerezhessék személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedélyüket és így az önállósodás és felnőtté válás útjára lépj

2022. November 28. 08:25, hétfő | Helyi

Két bűncselekmény, három elkövető

A salgótarjáni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a 20 éves férfit és két társát.

2022. November 28. 08:20, hétfő | Helyi

Legyen óvatos az online bankolással

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a netbank használatára vonatkozóan.

2022. November 28. 08:15, hétfő | Helyi

Ők a Virtuózok V4+ idei évadának versenyzői

Új zenészpalánták, visszatérő ismerősök, nagy érzelmek, óriási tehetségek és egy határokon átívelő nemzetközi produkció várta a nézőket a Virtuózok V4+ hazai válogató adásában.