Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2023. Augusztus 29. 16:35, kedd | Bulvár
Forrás: BEREZNAY ISTVÁN

1997 augusztus 31. Diána walesi hercegné, (Lady Diana Frances Spencer („Lady Di”), váratlan halála

1997 augusztus 31. Diána walesi hercegné, (Lady Diana Frances Spencer („Lady Di”), váratlan halála

1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma rakpart közúti aluljárójában, párjával, az egyiptomi Dodi al-Fajeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt.

Diana hercegné túlélhette volna a balesetet.

Diana hercegné és szeretője túlélhették volna a balesetet, ha használták volna a biztonsági övet – többek közt ezt mondta az egyik nyomozó a The Sunnak, aki most nyilatkozott arról, mit találtak a helyszínen.

A brit királyi család egyik legnépszerűbb tagja 1997. augusztus 31-én halt meg egy autóbalesetben, a Pont de L’Alma nevű alagútban a francia fővárosban. A baleset utáni vizsgálat egészen 2008-ig eltartott (mivel először a franciák vizsgálódtak évekig, utána pedig egy külön eljárásban a britek is lefolytatták a nyomozást).

Végül a britek azt állapították meg, hogy a sofőr ittassága, valamint – közvetve – a limuzinjukat üldöző paparazzik okozták a tragédiát. Mindemellett az eset után számos összeesküvés-elmélet is lábra kélt arról, hogy a hercegnőt esetleg meggyilkolhatták.

A The Sunnak most a vizsgálatban résztvevő egyik nyomozó, a közlekedési balesetek körülményeinek felderítésére szakosodott Tony Read nyilatkozott arról, hogy milyen következtetésekre jutottak a balesettel kapcsolatban. A szakértő egyrészt azt mondta:

"Szilárd meggyőződésem, hogy ha mindketten bekötik magukat, akkor szinte biztos, hogy túlélték volna."

Kifejtette: a baleset „túlélhető” volt, hiszen a testőrük, Trevor Rees-Jones – egyedüliként, és súlyos sérülésekkel ugyan – túlélte azt, hogy több mint 100 kilométer per órás sebességgel nekicsapódtak egy betonoszlopnak.

Ezen kívül azt is hozzátette, hogy a balesetet – ebben a formájában, ahogy megtörtént – nagyon nehéz lett volna megrendezni, eltervezni.

„Tudjuk, hogy a Mercedes élesen balra kanyarodva ment neki az oszlopnak, és az autó egy kis részére koncentrálódott a katasztrofális becsapódás ereje. Ha az autó ehelyett jobbra tart, akkor az alagút sima falának ütközött volna. Az is egy erős becsapódást eredményezett volna, az ütközés után az autó még pörgött volna az úton, amíg meg nem áll, de ez egy sokkal kisebb baleset lett volna” – részletezte.

A szakértő kizárta annak lehetőségét, hogy a baleset előtt szabotálták volna a járművet. „Ez volt a legalaposabb vizsgálat egy járműbalesetben, amelyben valaha is részt vettem” – jelentette ki, hozzátéve azt is, hogy semmilyen, a balesetet befolyásoló rendellenességet nem találtak.

Tony Read végül arra is kitért, hogy a balesetet számos alkalommal lemodellezték virtuálisan, és ennek alapján azt látták, hogy egy olyan incidensről volt szó, amely jóformán mindennapos ezeknél a baleseteknél. A problémát egyrészt az jelentette, hogy az út azon a szakaszon összeszűkült és elkanyarodott (vagyis ez egy veszélyes, kihívást jelentő útszakasz volt), másrészt pedig az, hogy a sofőr ittas volt, és a kelleténél gyorsabban hajtott.

Nem gyakran történik ilyesmi úgy, hogy egy hercegné ül az autó hátsó ülésén, de a baleset általános körülményei nagyon gyakoriak – fogalmazott a szakértő.

Több, a hercegnéhez kötődő tárgyat is árverezésre bocsátottak, valamint megszólalt Diana egyik volt testőre is, aki azt állította: a hercegné a baleset előtt attól tartott, hogy meggyilkolhatják.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 06:00, péntek | Bulvár

Kútból mentettek ki egy macskát az ajkai tűzoltók

Kislődön lődörgött, aztán pórul járt Carlos, a kandúr.

2023. Szeptember 29. 06:00, péntek | Bulvár

Annyira berúgott a zalai vasutas, hogy leállt miatta a vonatközlekedés

Vádat emeltek egy forgalmista ellen, aki az egyik zalai vasútállomáson tavaly karácsonykor annyira lerészegedett, majd elaludt, hogy leállt miatta a vasúti közlekedés - közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője.

2023. Szeptember 26. 07:52, kedd | Bulvár

Elon Muskkal találkozott Novák Katalin Texasban

Novák Katalin köztársasági elnök a nyugati világot érintő demográfiai válságról és lehetséges megoldásairól is tárgyalt a Tesla alapító-vezérigazgatójával, Elon Muskkal az autógyártó közelmúltban átadott központjában, Austinb

2023. Szeptember 26. 06:00, kedd | Bulvár

ELTE-kutatás: a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, mint közepes orrhosszú társaik - állapították meg legújabb vizsgálatuk alapján az ELTE Természettudományi Kar munkatársai.